Afbeelding
Foto:

Lezing ter inleiding op het Open Monumenten & Osger Weekend

cultuur&erfgoed n Op woensdag 23 augustus houdt de Vereniging Oud Oegstgeest een lezing ter inleiding op het Open Monumenten & Osger Weekend. Het weekend zelf is op 9 en 10 september en heeft als thema 'Boeren, burgers en buitenlui'.

De bijeenkomst op 23 augustus is in de raadzaal van het gemeentehuis aan de Rhijngeesterstraatweg en begint om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur.


Zoals elk jaar is er door Osger, de Vereniging Oud Oegstgeest en de gemeente samengewerkt om een interessant programma te maken voor het Open Monumenten en Osger Weekend. De bijeenkomst begint met het openbaar maken van dit programma en het aanbieden van het programmaboekje aan de burgemeester en de Oegstgeester bevolking.

lezing

Daarna volgt de lezing. Die zal gegeven worden door de heer André van Noort en gaan over 'Boeren en boerderijen, met name in Warmond en Oegstgeest', om zo het thema van dit jaar 'Boeren, burgers en buitenlui' speciaal onder de aandacht brengen.
André van Noort is geboren en getogen Warmonder en sinds 2000 als archivaris werkzaam bij Erfgoed Leiden en Omstreken (voorheen Regionaal Archief Leiden). Daar houdt hij zich vooral bezig met dienstverlening aan onderzoekers en het toegankelijk maken van historische archieven. Daarnaast is hij ruim vijftien jaar (2001 - 2017) voorzitter van het Historisch Genootschap Warmelda (HGW) geweest. Van Noort is ook de auteur van het in 2012 verschenen Warmonds Boerderijenboek, uitgegeven door HGW. Zijn grootvader Heemskerk boerde op de boerderij aan de Voscuyl in Oegstgeest.

fietstocht

Voor het weekend is er ook een fietsroute uitgestippeld langs boerderijen, voormalige buitenhuizen en groene locaties. Deze fietstocht sluit aan op een regionale fietstocht, die in samenwerking met de ons omliggende gemeenten is samengesteld. Op zondag 10 september is er speciaal voor nieuwkomers in Oegstgeest (jong en oud) een fietstocht onder leiding van een deskundige gids. Deze fietstocht vertrekt om 13.00 uur vanaf het gemeentehuis en duurt ongeveer 1,5 uur.
Het programmaboekje is vanaf 24 augustus overal gratis te verkrijgen.