Afbeelding
Foto:

Die ene speciale columniste

Bijna vijf jaar geleden verscheen voor het eerst de OKe-column in de Oegstgeester Courant. Sinds die tijd hebben wij met vier columnisten om de beurt deze rubriek verzorgd. Verschillend van achtergrond en kerkgenootschap delen wij een interesse in vragen van kerk en samenleving, en dan in het bijzonder die van Oegstgeest. Het heeft geleid tot inmiddels ruim 200 columns. Het zal de oplettende lezer zijn opgevallen dat er onder de scribenten slechts een vrouw was: Aaltje Knoop. En potverdrie – als ik dat zo mag zeggen – juist die ene vrouw gaat er nu mee stoppen. Haar column van twee weken geleden over 'die ene voorganger' was haar laatste bijdrage aan deze rubriek. Bescheiden als Aaltje is, heeft zij daar zelf niets over gezegd. Laat ik daarom deze column gebruiken om – ook namens de mede-columnisten – op deze plaats afscheid van Aaltje te nemen.

'En potverdrie, juist die ene vrouw gaat er nu mee stoppen.'

Ze had een speciale inbreng, niet alleen omdat ze de enige vrouw in ons gezelschap was, maar zeker ook door haar onderwerpkeuze (vaak geïnspireerd door haar liefde voor beeldende kunst), haar betrokkenheid bij de plaatselijke kerken en vooral door haar oprechte interesse in mensen. Dat leidde soms tot columns die niet door iedereen in dank werden afgenomen. Dit omdat Aaltje er niet voor terugschrok om haar persoonlijke mening te geven als pastores of kerken wel eens meer op regels dan op mensen leken te letten. In haar laatste column ging het daar nog over. Maar laten we eerlijk zijn: columns zijn er toch voor bedoeld om een persoonlijke mening te kunnen geven. En gelukkig is dat ook altijd mogelijk gebleken.
Het is zo clichématig om hier op te schrijven dat wij als collega's de inbreng van Aaltje zullen gaan missen. Maar zo is het wel en voor veel lezers van deze OKe-columns zal hetzelfde gelden. Daarom: Aaltje bedankt!

Koos van der Bruggen