Al vrij snel na het ontstaan van het vuur werd de brandweer gebeld. |Foto Dirk Jan Bakker
Al vrij snel na het ontstaan van het vuur werd de brandweer gebeld. |Foto Dirk Jan Bakker Foto: Dirk Jan Bakker

Nieuw gebouw Jottem aan ramp ontsnapt

Brand n Een voorbijganger zag zaterdag 8 juli het vuur in het gebouw van Jottem aan de Louise de Colignylaan en reageerde adequaat door via een van de buren 112 te bellen en wist hiermee erger te voorkomen.

Door: Wil van Elk

Een stroomhaspel raakte oververhit en vatte vlam waardoor een zwarte roetwalm in het gebouw werd geblazen. Het verse stucwerk werd daardoor pikzwart. Ook de brandweerlieden die na de bluswerkzaamheden het gebouw uitkwamen waren zwart van het roet.

Al vrij snel werd een schoonmaakbedrijf ingeschakeld om de roetschade te herstellen. Een behoorlijk klus. Hoewel er enige onzekerheid is of de luchtbehandelingsapparatuur schade heeft opgelopen, lijkt de opleverdatum niet in gevaar te komen. De bouwwerkzaamheden moeten eind oktober gereed zijn. Begin november kunnen dan de eerste activiteiten weer beginnen. Een feestelijke opening zou dan begin 2018 plaatsvinden.

Foto boven: Al vrij snel na het ontstaan van het vuur werd de brandweer gebeld. | Foto Dirk Jan Bakker

Foto onder: Aan de zwarte plek kun je zien waar de brand begon. | Foto Wil van Elk


Nieuwe afspraken over bouwweg Poelgeest

politiek n Het college van burgemeester en wethouders van Oegstgeest laat in haar wekelijkse mededelingen naar aanleiding van de collegevergadering weten dat er met de direct aanwonenden afspraken zijn gemaakt over het gebruik van de bestaande bouwweg in Poelgeest.

Wat er precies is afgesproken, is niet bekendgemaakt.

De bewoners van de huizen aan het eind van de Hugo de Vrieslaan waren eerder al naar de rechter gestapt toen de gemeente een oude bouwweg langs hun huis, waar ze jarenlang de overlast van hadden gehad, heropende om de bouw van het laatste bouwproject in Poelgeest (De Kasteeltorens) mogelijk te maken. Verkeer voor dit project zou anders de hele woonwijk door moeten. Dit druisde naar de mening van de aanwonenden in tegen eerder gemaakte afspraken dat er na 1 januari 2014 geen bouwverkeer meer over de bouwweg zou rijden, om de leefbaarheid van de hoekhuizen te garanderen. Acht jaar langer dan afgesproken hadden zij immers al bouwverkeer langs hun huis geduld.

De verhouding tussen hoekbewoners en gemeente was na het aanleggen van de vernieuwde bouwweg behoorlijk bekoeld. Kennelijk heeft de gemeente, om verdere escalatie te voorkomen, opnieuw contact met de bewoners gezocht en nieuwe afspraken gemaakt over de bouwweg.

Gelukkig voor de wijk en de hoekbewoners, is er inmiddels zicht op het einde van de bouwactiviteiten. Begin juni is Scholtens Bouw (in opdracht van ontwikkelaar Hoornveste) begonnen met de bouw van de laatste drie woontorens van De Kasteeltorens. Met de bouw van de eerste twee torens was al eerder een start gemaakt. Volgens de bouwer zal de bouwduur van de laatste drie torens naar schatting één jaar en negen maanden bedragen. Voorjaar 2019 zou de bouwweg dus weer verwijderd moeten kunnen worden, en kan ook dit deel van de openbare ruimte eindelijk definitief worden ingericht. (WT)


Aan de zwarte plek kun je zien waar de brand begon. Foto Wil van Elk