De laatste jonge ooievaar verlaat het nest op het Landje van Bremmer met een duikvlucht. | Foto's Frits van Dissel
De laatste jonge ooievaar verlaat het nest op het Landje van Bremmer met een duikvlucht. | Foto's Frits van Dissel Foto: Frits van Dissel

Jonge ooievaars verlaten het Bremmer-nest

natuur n Een voor een verlieten de drie jonge ooievaars, die met hun ouders op het nest op het Landje van Bremmer wonen, zondag 9 juli het nest. Best wel even wennen om met je poten in het gras te staan.

In het midden van de jaren '70 was de ooievaar zo goed als verdwenen uit ons land. Met behulp van veel vrijwilligers heeft de Vogelbescherming via een reddingsprogramma met ooievaarstations voorkomen dat de soort als broedvogel in Nederland uitstierf. Intussen komt de vogel niet meer voor op de Rode Lijst, en zijn er zo'n 900 broedparen in Nederland.

Eén maal per jaar, in april, hebben ooievaars een legsel met drie tot vijf eieren. Deze worden in een dag of 34 uitgebroed. Daarna zitten de jongen nog een kleine twee maanden op het nest. Als ze zijn uitgevlogen, zoals afgelopen zondag op het Landje van Bremmer gebeurde, worden ze nog één tot drie weken gevoerd door de ouders.

Hierna zullen 'onze' ooievaars samen met veel soortgenoten de trekroute via Spanje (Gibraltar) naar Afrika nemen. De meeste Nederlandse ooievaars trekken weg, maar minstens een vijfde overwintert in Nederland.

Bron: www.vogelbescherming.nl


Voetbalseizoen vol derby's

voetbal n In het nieuwe seizoen nemen in de KNVB-competitie zaterdag vierde klasse A verschillende Leidse en Oegstgeester voetbalclubs het tegen elkaar op.

Zo zullen er derby's plaatsvinden tussen Vv Oegstgeest en UDO, maar ook met Meerburg, LVV Football Factory en Roodenburg.

Het voetbalseizoen begint in het hele land vanaf 2 september met bekerwedstrijden. De competitiewedstrijden beginnen vanaf 23 september en het seizoen wordt afgesloten op 27 mei.

De complete 'Zaterdag 4e klasse A': Alphia, Haagse Hout, Hazerswoudse Boys, KSD/Marine, LVV Football Factory, Meerburg, Vv Oegstgeest, Roodenburg, SEV, UDO, VVSB, WVC en sv Wassenaar

ASC speelt in de zondag 3e klasse A, samen met Altior, Bernardus, DIS, FC Aalsmeer, Kickers'69, Nicolaas Boys, Van Nispen, RKDES, FC Rijnland, SJZ, Stompwijk'92, WVC en Warmunda.

Bron: Unity.nu

De twee anderen waren al eerder naar beneden gevlogen. | Foto Frits van Dissel