De bijenobservatiekast trok veel bekijks van jong en oud. | Foto Joost Ligthart
De bijenobservatiekast trok veel bekijks van jong en oud. | Foto Joost Ligthart Foto: Joost Ligthart

Dansende bijen op landgoed

natuur n Op het prachtige landgoed van Kasteel Oud-Poelgeest bezochten ruim honderd belangstellenden afgelopen zondag de onlangs opgeknapte bijentuin, die zich al sinds 1978 op het landgoed bevindt. Het was heerlijk vertoeven op deze mooie zomerse dag in de beschutting van de monumentale bomen.

Ondanks dat velen inmiddels op weg waren naar een vakantiebestemming elders, was er in Oegstgeest volop belangstelling voor de Landelijke Open Imkerijdag, een initiatief van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging, waarbij mensen hun lokale imker kunnen bezoeken.

Vrijwilligers van de Imkervereniging Oegstgeest en van het Milieu Educatie Centrum Oegstgeest hadden een mini-bijenmarkt georganiseerd, met voorlichtingskraampjes, bijenproducten verkoop inclusief honingproeven, een bijen-observatiekast, doorlopende rondleidingen in de bijentuin en een wandel-insectenspeurtocht door het bos. Vrijwilligster Marian begeleidde daarnaast tientallen kinderen en ouders bij het vervaardigen van bamboe-bijenhotels en het rollen van bijenwaskaarsen.
Hans van der Post, al meer dan 40 jaar imker in Oegstgeest, leidde tot laat in de middag een niet-aflatende toestroom van belangstellenden rond in de opgeknapte bijentuin. De vrijwilligers vertelden met liefde en toewijding over het fascinerende leven van de honingbij. De bijen-observatiekast viel in de smaak bij bezoekers van alle leeftijden. De koningin was goed te zien, dankzij de gele markering op haar rug en de 'hofdames' (werksterbijen), die haar voortdurend omringden.

Veel bezoekers waren positief verrast door bijen-wetenswaardigheden die zij hoorden. De levensloopbestendige carrière van de werkbij, waarbij haar leeftijd en de behoeften van het bijenvolk haar taken bepalen, vonden sommigen inspirerend. En ook de 'bijendans' sprak tot de verbeelding. Dansend geven bijen elkaar informatie over de vindplaats van nectar en stuifmeel. De effectiviteit van deze wijze van communiceren bleek wel toen, tot vermaak van tientallen bezoekers, honderden bijen zich binnen mum van tijd op honingkoekjes, die een attente imker voor vrijwilligers en bezoekers had meegebracht, en uitgestalde geslingerde honingraat stortten.