Op bezoek bij de imker. Het kan komende zondag op landgoed Oud-Poelgeest. | Foto Marjolein Martinot
Op bezoek bij de imker. Het kan komende zondag op landgoed Oud-Poelgeest. | Foto Marjolein Martinot Foto: Marjolein Martinot

Open Imkerijdag Imkervereniging Oegstgeest bij Oud-Poelgeest

natuur n In het kader van de Landelijke Open Imkerijdag, kan het publiek het tweede weekend van juli op meer dan tweehonderd plaatsen in het land weer een kijkje nemen bij een lokale bijenhouder.

Op zondag 9 juli van 10.00 tot 16.00 uur is er rond de bijentuin op het landgoed van Kasteel Oud-Poelgeest van alles te leren, te zien en te proeven rond het fascinerende leven van de honingbij.

Onder genot van een kopje koffie/limonade met honingkoek vertellen enthousiaste bijenhouders van Imkervereniging Oegstgeest en medewerkers van het Milieu Educatie Centrum Oegstgeest, graag over wat er allemaal komt kijken bij hun hobby. Jong en oud kunnen een kijkje nemen in de onlangs opgeknapte bijentuin, die zich al sinds 1978 op het landgoed bevindt.

In een bijen-observatiekast is het bijenleven goed te volgen; en misschien laat de koningin zich zien. Kinderen kunnen een eigen waskaars rollen, een selfie in een imkerpak maken of onder begeleiding van een ervaren imker de bijenkoningin in een bijenvolk opsporen. Ook kan men heerlijke vers geoogste honing proeven. Er zijn diverse bijenproducten te koop, waaronder kaarsen en verschillende soorten honing uit Oegstgeest. Voor bezoekers aan de Imkerijdag is er bovendien een leuke bij-vriendelijk attentie.

Imkervereniging Oegstgeest

In de bijentuin van Imkervereniging Oegstgeest op landgoed Oud-Poelgeest, huisvesten verschillende lokale imkers hun bijenvolken. Bijenhouden is meer dan een bijenvolk met 40.000 – 50.000 bijen in een kast onderbrengen en verzorgen. Het betekent ook oogsten en slingeren van de gewonnen honing, bijvoeren, het vangen van/of voorkomen van bijenzwermen en inspelen op het veranderlijke weer en de natuur.

Honingbijen en vele soorten solitaire bijen en hommels maken moeilijke tijden door. Onder andere door een gebrek aan bloemen en gebruik van pesticiden, lopen de aantallen van deze belangrijke bestuivers terug. Daarom besteden imkers tijdens de Landelijke Open Imkerijdag ook aandacht aan de wilde bijen in Nederland. Ze geven voorlichting over het maken van bijenhotels en over wat geschikte bloemen zijn en waarom.

Er is ook informatie beschikbaar over hoe men de eigen tuin of het eigen balkon bij-vriendelijk kunt inrichten. Daarmee willen de imkers benadrukken dat de bij een belangrijke plaats inneemt in de biodiversiteit en in onze voedselvoorziening.