Beeldhouwwerk uit het Zimbabwaanse Tengenenge. | Foto: Hans Twilt
Beeldhouwwerk uit het Zimbabwaanse Tengenenge. | Foto: Hans Twilt Foto: Hans Twilt

Zimbabwaanse beelden voor binnen en buiten

wereldwinkel n Het Afrikaanse Zimbabwe staat bekend om zijn beeldhouwwerken. Dat is niet zo gek, omdat geschikte steensoorten, zoals het populaire serpentijn, er gemakkelijk aan de oppervlakte te vinden zijn.

De oudste beeldhouwwerken dateren al uit de tiende eeuw, maar wat we nu kennen onder de naam Shona sculpture ontstond in de jaren '50. Het is een samensmelting van Afrikaanse tradities en Europese invloeden.

Kapembeza

Beelden in deze stijl in de Wereldwinkel zijn deels gemaakt door een producentengroep dicht bij de hoofdstad Harare. Een van deze beeldhouwers, Aron Kapembeza, was enkele jaren geleden op uitnodiging van de Wereldwinkel een week te gast in Oegstgeest; hij houwt beelden uit het keiharde springstone.
De meeste beelden echter komen uit het beeldhouwersdorp Tengenenge, ongeveer 150 kilometer ten noorden van Harare. Het dorp is eigenlijk één grote openluchtgalerie, waar meer dan elfduizend beelden staan tentoongesteld. Er werken ruim driehonderd beeldhouwers, elk met een eigen stijl. Het aanbod is daardoor zeer gevarieerd.

Ook voor buiten

Na het polijsten worden de beelden verhit en ingesmeerd met blanke was. Zo krijgen ze hun diepe kleur en marmeren uitstraling. De beelden zijn mooi om in huis van te genieten, maar ze kunnen ook prima buiten staan. "U houdt ze mooi door ze ook af en toe met blanke was in te wrijven. Kiest u een zwaarder exemplaar? De Wereldwinkel ligt op de hoek Passage/Ommevoort, dus u kunt voor de deur parkeren," aldus één van de vrijwilligers.