Veertien initiatiefnemers op het gebied van lokale duurzaamheid gingen met elkaar in gesprek.
Veertien initiatiefnemers op het gebied van lokale duurzaamheid gingen met elkaar in gesprek. Foto: PR

Veel Oegstgeestenaren actief op het gebied van duurzaamheid

ontmoeting n Dinsdag 27 juni kwamen veertien initiatiefnemers op het gebied van lokale duurzaamheid bij elkaar in het Dorpscentrum. Zij presenteerden zich met een korte, strak geregistreerde presentatie aan elkaar en aan de aanwezige vertegenwoordigers van politieke partijen en de gemeente. De bedoeling van de avond was, naast verbindingen te leggen tussen de verschillende initiatieven, elkaar te inspireren en op nieuwe ideeën te brengen.

Naast bekende initiatieven zoals Repair Café, de Duurzame Maaltijd, Milieu Educatie Centrum en Soek waren er ook minder bekende. Zoals het fietsen opknapproject voor vluchtelingen of de initiatiefgroep verduurzaming sociale woningbouw. Weten waar iedereen mee bezig is, elkaar weten te vinden en samenwerken, dat was het doel van de avond.

Na alle presentaties waren enkele rondes speed-dating gepland. Dit leidde tot een groot aantal concrete contacten en afspraken. Zo wil het Repair Café graag samen met Soek optrekken om in de directe nabijheid van de milieustraat huisvesting te vinden, zodat bewoners hun toch niet helemaal afgeschreven spullen kwijt kunnen bij Soek, eventueel na een reparatiebeurt bij het Repair Café. De opbrengsten van Soek komen weer ten goede aan lokale goede doelen. Een voorbeeld van circulaire economie.

Enkele hartenwensen werden geuit: Soek zoekt naarstig naar huisvesting, Jaap van den Broek is in overleg om een vaste werkplaats te realiseren om fietsen voor vluchtelingen te kunnen opknappen en Vrij Groen heeft nog steeds geen vast onderkomen voor haar groene tuin en het kerstbomenasiel.

De avond werd besloten door wethouder Jos Roeffen die nog eens benadrukte dat de gemeente aan de hand van de pas vastgestelde beleidsnota 'De toekomst is nu - duurzaam Oegstgeest' voor de komende jaren concrete doelstellingen gaat uitwerken. In deze beleidsnota staan de thema's Energietransitie, Klimaatadaptatie en Circulaire economie centraal.

Het was een waardevolle avond, die naar het zich laat aanzien volgend jaar weer veel bezoekers trekt.