Afbeelding
Foto:

In memoriam Herman Klaver

verlies n Op donderdag 22 juni overleed de bekende Oegstgeestenaar Herman Klaver op 78-jarige leeftijd.

Herman was een bezige bij, die bij Oegstgeestenaren bekend kan zijn als adviseur/voorzitter van de winkeliersvereniging Lange Voort, als raadslid voor de VVD Oegstgeest, als lid van de Rotary, als eigenaar van Klaver Fashions of als Sinterklaas.
Op zijn 36e trad Herman toe in het bestuur van de winkeliersvereniging Lange Voort, waarna hij eind jaren 70 mevrouw Munnickhof opvolgde als voorzitter. Door zijn raadlidmaatschap trad hij in 2000 af als voorzitter en werd hij adviseur van het bestuur. In maart 2011 werd hij weer voorzitter van de winkeliersvereniging. Herman zorgde ervoor dat het winkelcentrum er altijd picobello uitzag. Onder zijn voorzitterschap werd op 12 maart 2012 de intentieverklaring voor het Keurmerk Veilig Ondernemen getekend. Inmiddels heeft het winkelcentrum drie sterren toegekend gekregen. Herman was een groot voorstander van de zondag-openstelling. Hij probeerde als adviseur/voorzitter aan iedereen te denken, wat onder andere blijkt uit de diversiteit aan markten, een springkussenmiddag, een ontbijt voor senioren en de Moederdag-taart. Maar waar hij zich vooral hard voor maakte was de aankomst van Sinterklaas in Oegstgeest. En was Sint op de betreffende aankomstdag bezet, dan schroomde hij niet zelf het pak aan te trekken.
Op 3 april 1998 werd Herman benoemd als plaatsvervangend commissielid en op 12 oktober 2000 werd hij raadslid voor de VVD Oegst­geest. Hij had een grote betrokkenheid bij de lokale politiek, niet alleen als raadslid maar ook als lid van het presidium, commissievoorzitter en enkele malen als loco-burgemeester. Als langstzittend raadslid heeft hij ook menige raadsvergadering voorgezeten. Herman is altijd een groot voorstander geweest van Oegstgeest als onderdeel van de regio en is ook lang secretaris geweest van de Blauwe Kamer (fracties en wethouders van de VVD in de Leidse regio). Binnen de fractie was Herman, onder verschillende fractievoorzitters, secretaris. Een functie die hij nauwgezet uitvoerde. Op 28 maart 2013 nam Herman afscheid van de raad. Tijdens dit afscheid ontving hij de erepenning van Oegstgeest. Van januari 2017 tot zijn overlijden maakte hij deel uit van het bestuur van de VVD Oegstgeest. Eerder al, op 30 april 2004 was hij benoemd tot Lid van de Orde van Oranje-Nassau.
Herman was een man met een enorme betrokkenheid voor zijn omgeving en de mensen die daarin leefden wat ook blijkt uit zijn verschillende lidmaatschappen maar ook uit de vele vriendschappen die hij in de loop der jaren met veel mensen heeft opgebouwd.
Herman was een aimabele, maar ook gevoelige man die van gezelligheid hield. Hij was ook een man met visie, stelde zich altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op elk gebied. Omdat hij echter ook iemand was die de regie altijd in eigen hand wilde houden, leidde dit weleens tot conflicten. Voor Herman gold: 'een man een man, een woord een woord'.
Hij zal gemist worden, niet alleen door zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen maar ook door zijn vele vrienden en kennissen.