Op de eerste dag trok de stoet door de Louise de Colignylaan. | Foto Willemien Timmers
Op de eerste dag trok de stoet door de Louise de Colignylaan. | Foto Willemien Timmers Foto:

Rolstoelvierdaagse feestelijk gestart

wandelen n Afgelopen maandag, 26 juni, startte de zeventiende editie van de Oegstgeester Rolstoelvierdaagse.

Door Willemien Timmers

De bijzondere vierdaagse wordt ieder jaar georganiseerd door de Stichting Recreatie en Vervoer voor de bewoners van de Marente-zorginstellingen in Oegstgeest: Van Wijckerslooth, Rustenborch en Hofwijck.


Vier middagen wordt er deze week door zo'n 35 rolstoelers en hun begeleiders langs en door de mooiste plekjes van Oegstgeest gelopen. De woensdag is middenin de week een rustdag.
Onderweg is er elke dag een rustpauze ingelast met koffie of thee en wat lekkers erbij. De rolstoelers worden deze week gastvrij ontvangen door de Dalton School, in het koetshuis van Kasteel Oud-Poelgeest, in Hilton Hotel Garden Inn en in het gemeentehuis. Marente zorgt telkens voor de koffie en thee bij de start en de drankjes en hapjes bij de afsluiting op vrijdag.
Onderweg zijn er diverse Oegstgeester ondernemers die de wandelaars van wat lekkers voorzien.
Bij de start maandag heette organisator Cor de Jongh iedereen van harte welkom en wenste hij de wandelaars een prachtige week toe.
Ook Karin Bosch van Marente sprak de hoop uit op mooie wandeltochten en bedankte alle vrijwilligers.
De opening van de zeventiende editie van de Oegstgeester Rolstoelvierdaagsewerd verricht door Margriet van Kampenhout. "Ik weet wat het is om met een fysieke beperking te leven, maar ook zonder zichtbare beperking hebben we elkaar nodig. Laten we er voor elkaar zijn. Laten we praten met elkaar, genieten en delen van dat wat we meemaken," sprak de dialoogcoach.
Daarna hanteerde Karin Bosch de scheepstoeter en zette de colonne van wandelaars zich in beweging.


Oegstgeest eert zijn veteranen

Veteranen n Er wonen maar liefst negentig veteranen in Oegstgeest. Vijfentwintig van hen gaven gehoor aan de uitnodiging van de gemeente om bij de elfde veteranenbijeenkomst op vrijdag 23 juni in het gemeentehuis aanwezig te zijn.

Tekst en foto: Wil van Elk

Léon Vlasveld is naast consul voor de oorlogsgraven in Oegstgeest ook liefhebber van Zündappmotoren. Bij aankomst in de hal van het gemeentehuis viel een motor uit 1939 direct op. "Het enige exemplaar in Nederland." In de raadszaal namen de gasten plaats aan gastvrij gedekte tafels en kregen na het welkomstwoord van burgemeester Emile Jaensch een lezing gepresenteerd van archivaris Carla de Glopper.

Mevrouw De Glopper vertelde met haar presentatie 'Sporen van Erkenning & Waardering' een groot aantal weetjes over onder andere herdenkingsmonumenten en activiteiten rond de oorlog en de mensen die in die tijd hebben gediend. Zij illustreerde haar lezing met afbeeldingen en foto's. Er zijn meer dan honderdduizend Nederlanders uitgezonden geweest, ook nu nog, waarvan vijf procent vrouwen zoals Els Verhoogt, een voormalig marinevrouw en de jongste in het gezelschap. De oproep van de gemeente is gericht aan de jonge veteranen om naar de bijeenkomsten te komen. Na de presentatie werd buiten op het bordes een groepsfoto gemaakt.

Weer terug binnen genoten de gasten van de muziek van de formatie 'Traveling Light' met zangeres Anneke van Bergen en Henegouwen en gitarist Axel Gunning. In de ruimte naast de raadszaal stond de traditionele 'blauwe hap'van Toko Tjik Tjak al klaar om door het college van burgemeester en wethouders en gemeentesecretaris te worden opgediend.

De veteranen op het bordes van het gemeentehuis. | Foto Wil van Elk