Menno Nieuwenburg en wethouder Jos Roeffen ondertekenen het contract voor zonnepanelen. | Foto Wil van Elk
Menno Nieuwenburg en wethouder Jos Roeffen ondertekenen het contract voor zonnepanelen. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Gemeentedaken worden duurzame daken

Handtekening n Wethouder Jos Roeffen namens de gemeente Oegstgeest en Menno Nieuwenburg namens energie coöperatie Lokaal Energie Opwekken Oegstgeest (LEOO) zetten woensdag 21 juni hun handtekening onder het contract voor plaatsing van zonnepanelen op het dak van sporthal De Cuyl.

Door Wil van Elk

Symbolischer kan het bijna niet. Het contract tekenen op de langste dag van het jaar, de dag waarop het langst van zonne-energie gebruik gemaakt kan worden. In het contract maakt de gemeente het mogelijk om op daken op gebouwen van de gemeente zonnepanelen te plaatsen. Op deze manier kunnen mensen die een lagere energienota willen, maar niet de mogelijkheid hebben om zonnepanelen te plaatsen zoals flatbewoners, toch duurzame energie te benutten.

Het project Duurzame Daken Oegstgeest start met het plaatsen van panelen op sporthal De Cuyl, een relatief jong gebouw dat na onderzoek geschikt is bevonden voor het plaatsen van zonnepanelen op het dak. Ook de naaste buren in de Voscuyl kunnen voor hun duurzame energie terecht bij De Cuyl. Sommigen hebben al aangegeven interesse te hebben in de nieuw te plaatsen zonnepanelen.

Het principe is eenvoudig. LEOO verkoopt zonnepanelen op De Cuyl aan geïnteresseerden in het dorp. Inwoners kunnen kiezen of ze een zonnepaneel aanschaffen of bijvoorbeeld zeven of acht. Inwoners hebben zelf geen omkijken naar de zonnepanelen. LEOO zorgt voor plaatsing en verwerking. Klanten zien de opbrengst van de panelen terug in de hoogte van hun energierekening.

Enthousiast

Menno Nieuwenburg is enthousiast over het project: "Vijf jaar geleden begonnen we met een deelauto, een van de stippen aan de horizon. Wie mee wil doen aan Duurzame Daken moet eerst lid worden van de coöperatie. Met driehonderd panelen kunnen we de eerste belangstellenden van energie voorzien". Hij riep op om te melden als iemand een plat dak heeft voor plaatsing van zonnepanelen.

Samen met belangstellen en Alphons Rom van Zon op Nederland werd getoost  op de duurzaamheid. | Foto Wil van Elk