Het diamanten echtpaar genoot van de aanwezigheid van de familie en de burgemeester. | Foto Willemien Timmers
Het diamanten echtpaar genoot van de aanwezigheid van de familie en de burgemeester. | Foto Willemien Timmers Foto:

Dick en Fien van Duijvenbode zestig jaar getrouwd

jubileum n Burgemeester Emile Jaensch werd afgelopen donderdag, 22 juni, warm onthaald door de familie Duijvenbode in de grote zaal van Van Wijckerslooth. Daar werd gevierd dat Dick en Fien van Duijvenbode (die inmiddels allebei in Van Wijckerslooth wonen) zestig jaar getrouwd waren.

Door Willemien Timmers

De levenspaden van de Katwijker Dick van Duijvenbode en de in Bandung op Java geboren Fien de Geer Boers kruisten elkaar in Het Witte Huis aan de Oegstgeester Rhijngeesterstraatweg. Het was daar, tijdens de danslessen, liefde op het eerste gezicht. Ook al was Fien drie jaar ouder en kwam zij niet uit Katwijk; Dick zette door. En zo kwam het dat hij reeds op negentienjarige leeftijd, in 1957, voor het altaar stond met zijn knappe, Indische bruid.
Fien de Geer Boers was een aantal jaar daarvoor, in 1951, naar Nederland gekomen met de Johan van Oldenbarnevelt. Ze was in Indonesië geboren uit een Brabantse vader en een half Indonesische half Franse moeder. Fien vond een baan als verpleegkundige in de Jelgersma kliniek (het huidige gemeentehuis) en verbleef daar intern. De dansavonden vormden een welkome afleiding.
Na hun trouwen gingen Dick en Fien wonen in de Oudenhoflaan. Eerst woonden ze in bij een blinde dame, die ze ook hielpen met allerlei klussen. Later konden ze dit huis kopen en kregen er drie zonen: Dick, Rob en Alfons. Vader Dick ging werken als timmerman bij de LOI, later als gevangenbewaarder in de Scheveningse gevangenis, en zijn vrouw besloot te gaan studeren om schoonheidsspecialiste te worden. Zodoende kwam er een schoonheidssalon aan huis. Zo'n 25 jaar lang wisten vele dames uit Oegstgeest en omgeving de weg naar 'Schoonheidssalon Antoinette' te vinden. Of er ook mannen kwamen? "Ben je gek!" riep haar oudste lachend zoon uit. "Die kwamen er niet in." Het echtpaar was hun hele leven onafscheidelijk. Zo liepen ze samen vele malen de vierdaagse van Apeldoorn, en verbleven dan in een klein vakantiehuisje in het bos bij Beekbergen waar dan ook de kinderen kwamen logeren. "Altijd dikke pret daar."
Later gingen ze bijna iedere winter naar Indonesië, waar ze dan zo'n twee maanden verbleven. Tijdens het bezoek van de burgemeester vertelde de familie honderduit over de memorabele reis die ze in 2005 met zijn allen naar Indonesië maakten. Fien kon toen aan haar kinderen en kleinkinderen alle plekjes uit haar jeugd laten zien.
In Nederland hield het echtpaar zich ook bezig met countrydansen bij de North Hill Countrydansers, waarmee ze heel Nederland en België door toerden.
Verder waren Dick en Fien veel onderweg. "Eigenlijk waren ze nooit thuis als je zomaar even langskwam," herinneren de zoons zich lachend. "Ook hielp onze vader veel bij mensen thuis met klussen."
Drie-en-een-half jaar geleden kreeg Dick een beroerte waardoor hij niet meer thuis kon wonen. Dat was een harde scheiding voor het harmonieuze stel dat altijd onafscheidelijk was geweest. Toen ook Fien achteruit ging, verhuisde zij eveneens naar Van Wijckerslooth.
"Gelukkig is de familieband met alle zussen en broers erg hecht, en komen er veel mensen op bezoek. Het is fijn om deze twee hele lieve mensen die altijd klaar stonden voor anderen, nu zelf te helpen," aldus hun drie zoons.