Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Behoud Hofbrouckerpark

Een stil gehouden vernietigingsplan voor het Hofbrouckerpark kwam in 2016 aan het licht toen alerte Oegstgeestenaren het concept van B&W inzagen voor de reguliere 10-jarige bestemmingsplan-update. In dat zgn. "geüpdatet" ontwerpbestemmingsplan stelden B&W voor de hoogbouw op het park te handhaven ondanks de grote veranderingen in zorgbehoeften van afgelopen 10-15 jaar. B&W wilden - zonder enige motivatie - het hoogbouwplan van toen aanhouden. Nergens werd inhoudelijk gerept over bewonersbehoeften.
De maatschappelijke zorgbehoefte van 2000-2010 is voorbij en dus kan groen beleid worden aangehouden. De geliefde parkachtige omgeving naast het dichtbevolkte Lange Voort-centrum kan worden behouden samen met Hofwijck en de lage aanleunwoninkjes die onlangs alle volledig en grondig zijn gerenoveerd. De grote waarde die onze bevolking hecht aan dat Hofbrouckerparkgroen werd kortgeleden weer daadwerkelijk bewezen met de OC-aprilgrap een gedeelte van het park te asfalteren als parkeerplaats voor nabijgelegen sportterreinen. Het veroorzaakte grote onrust bij vele bewoners.
Doordat enige gemeenteraadsleden het nodige wisten te bewerkstelligen is er intussen openheid gekomen. Samengevat: een privé meneer/projectontwikkelaar investeerde in de koop van de "Hofwijck"-aanleunwoningen met de hoop op die plekken torenflats te bouwen. Het betreft een 'ondernemersrisico'. Uitzicht op véél gewin, maar planverwezenlijking is open. Immers er is niets overeengekomen anders dan opzetten van een eenzijdig ontwikkelingsplan in 2018. Expliciet gemeenteraadsbeleid voor parkgroenbehoud ontbreekt. Dus is er een hoog ondernemersrisico voor niet-doorgaan van het bebouwingsplan. Goed dat een gedeelte van de Gemeenteraad zin heeft voor realiteit. Wethouder laat beslissing over aan Gemeenteraad maar wil update van Hofbrouckerpark-bestemmingsplangedeelte uitstellen tot 2020.
Met uitstel lijken B&W het Hofbrouckerpark-hoogbouwplan niet op te geven. Helaas dus toch éérst ontwikkelingsplan en pas daarna behoefte-beleid i.p.v. andersom. Zie 'bestuurlijke' nota van de wethouder uit mei dit jaar. Behoefte van ontelbare Oegstgeestenaren is de Hofbrouckerpark-omgeving te laten zoals het nú is met Hofwijck en aanleunwoningen. Dus nú vastleggen in bestemmingsplanherziening. Met oog op de gemeenteraadsverkiezingen 2018 en B&W's mogelijke bebouwingspoging in 2020 zullen we dan ook iedere politieke partij de vraag voorleggen of hun beleid volledig parkbehoud voorstaat vlak bij het zo dichtbevolkte LV-centrum. Gelukkig weten we al van enige raadsfracties hun ondubbelzinnige mening. We komen hier op terug.


Vereniging Hofbrouckerpark/Hofwijck


'De Vossen en clubkleuren'

Zaterdag 3 juni las ik een artikel in het Leidsch Dagblad met als titel 'Oegstgeest en UDO nog geen Vossen'. Daarin stonden een aantal onjuistheden. Om die reden moet ik vanuit mijn gevoel en empathie voor beide clubs, maar zeker ook het feit dat beide clubs al jaren zelfstandig opereren (UDO bijna 80 en VVO bijna 90) reageren.

Er wordt gesuggereerd dat er 'wat weerstand' zou zijn over de verkozen naam 'De Vossen', vooral bij de oudere garde. Die weerstand bestaat bij heel veel leden van beide clubs jong en oud. Jeugdleden hebben nu al moeite om de naam uit te spreken als ware het een scoutingclub. Waarom is er niet gekozen voor bijvoorbeeld FC Oegstgeest (fusieclub Oegstgeest)? Dan weet iedereen dat het over deze twee mooie en goed aangeschreven clubs gaat. De namen van veel fusieclubs zijn opgebouwd uit de naam van het dorp of de stad. Dit zou de gemeente toch ook moeten willen? Bovendien is de keuze van de clubkleuren ongelukkig te noemen. Het overheersende marineblauw strookt niet met de clubkleuren van de fusiepartners. Zowel UDO als Oegstgeest hebben nu geel en zwart in het tenue. Dan ligt een dergelijke keuze toch voor de hand, gekoppeld aan het logo van de gemeente? Het zou de FBC (fusiebegeleidingscommissie) sieren wanneer er meer respect zou worden getoond voor de clubnaam, de clubkleuren en de historie van beide clubs. Deze gerenommeerde clubs verdienen beter.


Wim Visser


Ook planten 'gemaaid'

Tot ons blijde verrassing is de gemeente maandagmorgen begonnen met het maaien van het gazon achter ons appartementen complex, aan de Lobeliuslaan. Maar wat treurig dat ik staande op mijn balkon moet constateren dat degene die aan het maaien is met zijn trekker dwars door de plantenbegroeiing gaat. Ik heb dit vorig jaar ook al gemeld aan de gemeente en gevraagd de planten begroeiing te herstellen. Helaas dit is niet gebeurd. Wij wonen in een prachtig groen dorp en dat willen we natuurlijk niet laten verwoesten door deze firma die waarschijnlijk ook verderop in ons mooie groene dorp gaat maaien.


Siem Geenjaar namen de Vve Kaagburgh Poelburgh Veerburgh

Afbeelding