Afbeelding
Foto:

Zuid-Holland gaat inwoners actief betrekken bij verantwoording beleid

politiek n Provinciale Staten van Zuid-Holland hebben op voorstel van GroenLinks ingestemd met het plan om inwoners meer te gaan betrekken bij de verantwoording van het beleid van de provincie.

Het voorstel is om bij de volgende jaarstukken in het voorjaar van 2018 een zogenaamde V-100 te organiseren waarbij 100 burgers vragen formuleren voor Statenleden over de evaluatie van het gevoerde beleid.
Veel inwoners hebben op dit moment weinig inzicht in de werkwijze van de provincie. Dit is zonde omdat de provincie haar werkzaamheden immers doet voor haar inwoners. Om achteraf te kunnen beoordelen of het werk goed is verricht is het daarom juist goed om die inwoners bij deze evaluatie te betrekken. GroenLinks fractievoorzitter Huri Sahin: "Ik ben blij dat ons voorstel om inwoners meer bij ons werk te betrekken statenbreed is aangenomen. Ik zie uit naar het gesprek met onze inwoners over het door de provincie gevoerde beleid."

GroenLinks ziet het V-100 concept (bedacht door VVD Tweede Kamerlid Pieter Duisenberg) als een goede aanvulling op de democratische controle van Provinciale Staten op het afgeleverde werk door de provincie.


Regionaal Energieakkoord

politiek n Het college van Burgemeester en Wethouders van Oegstgeest is van plan het Regionaal Energieakkoord Holland Rijnland te tekenen.

Het college tekent het plan met dertien andere gemeenten die zijn aangesloten bij Holland Rijnland, Regio Holland Rijnland, het Hoogheemraadschap van Rijnland, de provincie Zuid-Holland en de Omgevingsdienst West-Holland. Dit akkoord geeft uitvoering aan landelijke en provinciale ambities voor het besparen van energie en het opwekken van duurzame energie. Met elkaar willen de partners streven naar een energieneutrale regio in 2050. Daarvoor is ook de samenwerking met inwoners en bedrijven nodig. De komende jaren zullen verschillende projecten en initiatieven worden opgezet en opgeschaald om uitvoering te geven aan het energieakkoord.


Daken voor zonnepanelen

politiek n Met de coöperatie Lokaal Energie Opwekken Oegstgeest (LEOO) zal het Oegstgeester college een overeenkomst sluiten om het dak van sporthal De Cuyl beschikbaar te stellen voor investeringen van inwoners in zonnepanelen. De ondertekening hiervan zal op 21 juni plaatsvinden. Dit convenant draagt bij aan de gemeentelijke doelstellingen op het gebied van duurzaamheid.


PrO organiseert energiediscussie

energie n Nog steeds kost energie ons geld. Steeds duidelijker wordt dat dit gaat veranderen.

"Nu al zijn er 'nul op de meter'-woningen. Het is dus kwestie van afwachten tot dit gebeurt. Ga ik in 2020 aan energie verdienen? Zo snel al? Is het een schone droom? Of wordt het werkelijkheid?" Daarover gaat de thema-avond van Progressief Oegstgeest (PrO) op maandag 12 juni in het Dorpscentrum. Aanvang: 20.00 uur. Iedereen is welkom.


Na een actueel overzicht van de stand van zaken en twee inspirerende voorbeelden dichtbij, wordt die avond energiek aan de slag gegaan: Wat is de Oegstgeester Aanpak? Wat zijn perspectieven?
"Het gaat niet alleen over het hoe en wat we moeten doen. Het gaat ook over 'voeten op de grond': hoe ga ik zelf of beter hoe gaan we samen dit bekostigen. Ins en outs van de fiscaal aantrekkelijke energie bespaar lening en andere mogelijkheden. Daarbij is het van belang duidelijk met elkaar te bepalen wat nodig is om gemeenschappelijk op te pakken," aldus het organisatiecomité.
Na twee uur energie(k), wordt de avond om ongeveer 22.00 uur in stijl af gesloten.


Koopovereenkomst Nieuweroord

bouwen n Op 31 mei ondertekenden de Leidse wethouder Paul Laudy (Bouw en Openbare Ruimte), Patrick Schlick van ABC Vastgoed en Patrick Harderwijk (Westplan Investors) op de Provada de koopovereenkomst voor de herontwikkeling van Nieuweroord aan de Rijnsburgerweg.

In de overeenkomst staan afspraken over de bouw van maximaal 94 appartementen en de aanleg van de openbare ruimte.

De uitgangspunten in het ontwerp voor Nieuweroord zijn een reconstructie van het vroegere landhuis, twee hedendaags vormgegeven vleugels met daaronder twee (half) verdiepte parkeergarages, duurzaamheid en respect voor flora en fauna.

Verwacht wordt dat de bouw in het voorjaar van 2018 zal starten.


Menno Welling benoemd

politiek n Tijdens de raadsvergadering van 1 juni is de heer Menno Welling benoemd tot steunfractielid van Progressief Oegstgeest.