Het terrein is van het consortium A44. De ontwikkeling van bedrijventerrein De Boeg kan beginnen. | Foto Wil van Elk
Het terrein is van het consortium A44. De ontwikkeling van bedrijventerrein De Boeg kan beginnen. | Foto Wil van Elk Foto:

'MEOB' wordt De Boeg

Champagne n Op 1 juni was de PVOO op-weg-naar-huis-borrel bij de Rabobank in Oegstgeest. Een drukke en gezellige gebeurtenis, extra bijzonder, met muziek van Double-U Productions en een barbecue aangeboden door de Rabobank en verzorgd door San-T. Met een champagnetoast, aangeboden door het consortium A44, vierden de ondernemers het ontstaan van bedrijventerrein De Boeg.

PVOO-voorzitter Mark Cremers was blij met de grote opkomst, het mooie weer, de locatie van de Rabobank en uiteraard de aanstaande overdracht van het MEOB-terrein aan de nieuwe eigenaren. Ariënne Kooter, commercieel directeur van de Rabobank, gaf aan dat de traditie van de PVOO-bijeenkomst in juni bij de Rabobank ook volgend jaar in stand moet blijven. Iets wat de leden zeer waarderen.

Betrokken bank

De Rabobank is een bank in beweging. Het lokale marktteam stelde zich voor aan de PVOO-leden en ook Erik Versnel, directievoorzitter Rabobank Leiden/Katwijk was aanwezig. Digitale ontwikkelingen gaan snel, maar de Rabobank wil persoonlijk betrokken blijven bij cliënten en 'terug naar de roots'.

Veel bekende gezichten helpen mee om Oegstgeest sterker te maken en extra ondersteuning aan vrijwilligers te bieden. Zo verzorgt de Rabobank op 20 juni een boottocht voor mantelzorgers. Zij willen een maatschappelijke rol spelen bij lokale evenementen.

Gezien de overdracht van het MEOB-terrein die de volgende dag zou plaatsvinden, lichtte Mark Cremers kort de historie van het MEOB-terrein toe. "Het heeft lang geduurd, drie voorzitters PVOO, vier namen van de eigenaar en tenminste vijf wethouders, voordat eindelijk een bedrijventerrein vorm gaat krijgen op het MEOB-terrein. De PVOO heeft zijn oorsprong mede te danken aan het MEOB-terrein."

In 2001 werd de vlag gestreken van het Marine Elektronisch en Optisch Bedrijf (MEOB) en in 2003 lag er een plan van Justitie om een gevangenis te plaatsen op dit terrein. In die tijd was er nog geen georganiseerde club ondernemers, maar die stond snel op toen ze hoorden dat dit de plannen voor Oegstgeest waren. Ondernemers verenigden zich en kwamen in opstand tegen deze plannen en kwamen met een ander voorstel.

In 2006 kwam er een onderzoek naar nut en noodzaak, samen met het VNO-NCW en de Kamer van Koophandel (KvK) werd er gekeken of een bedrijventerrein nuttig was. In die tijd wilde Justitie nog steeds een gevangenis plaatsen. Het besluit in 2009 dat er geen gevangenis maar enkel bedrijven zouden komen, deed toentertijd de champagne ontkurken bij alle betrokkenen. Vanuit een onderzoek van PVOO en KvK in 2011 naar mogelijk geïnteresseerden voor vestiging op het terrein en een aansluitende thema-avond, is het consortium van de toekomstige 'bewoners' ontstaan. Door middel van een unieke constructie van co-creatie, gestart in 2012 door toenmalige wethouder Lia de Ridder en voorgezet onder de huidige wethouder Wendelien Tönjann, kwam de uiteindelijke overdracht tot stand. Het Rijk draagt het terrein via de gemeente over aan de ondernemers die er eigen vestigingen gaan ontwikkelen. Een vrij unieke constructie in Nederland.

Bedrijventerrein De Boeg

Namens de kopers kondigde Arjen Pels Rijcken aan dat het bedrijventerrein de naam 'De Boeg' zal krijgen. Een krachtige naam met een stukje Oegstgeest, verwijzend naar de marinetijd van het MEOB en gericht op de toekomst. Onder andere zullen WAD-archief depots, Tuincentrum de Bosrand, Noordman Hout en Transport Keijzer zich op De Boeg vestigingen.

Pels Rijcken benadrukte dat dit alles niet tot stand was gekomen zonder de Rabobank als financier en de inzet van de gemeente Oegstgeest (wethouder Tonjann). "Ook de PVOO heeft een enorme bijdrage geleverd."

Het is een bijzondere constructie, waar de ondernemers zelf aan het roer staan, zonder projectontwikkelaar, maar dit zal ten goede komen aan het terrein. Er komt een geluidswal van zes meter hoog, waar bewoners van de aangrenzende wijk ook profijt van zullen hebben. Eind van het jaar wordt gestart met de bouw en in het tweede kwartaal van 2018 vestigen de eerste bedrijven zich daar.

Overdracht

Aan tafel bij notaris Janbert Heemstra, de volgende dag ten kantore van De Clercq, ondertekenden wethouder Wendelien Tönjann, Joost van der Luit en Arjen Pels Rijcken de papieren voor de overdracht van het terrein dat onder de naam De Boeg verder gaat als bedrijventerrein. De gemeente fungeerde slechts als tussenstation voor aankoop door het consortium A44. Een dergelijke koop-en-verkoopconstructie wordt ook wel een ABC-constructie genoemd. Ze zetten ook hun handtekening op een foto met het voormalige Gebouw A, dat de Duitsers in de oorlog hebben gebouwd, en kregen symbolisch een glimmende sleutel. Joep Noordman keek goedkeurend toe. Bob van de Zande van de gemeente sluit hiermee het 'pittige' dossier. (Wil van Elk)

PVOO-leden proosten met Arjen Pels Rijcken op De Boeg. | Foto Wil van Elk