Na vijftig jaar ontmoetten de cricketers van Ajax en Sparta elkaar opnieuw. | Foto Wil van Elk
Na vijftig jaar ontmoetten de cricketers van Ajax en Sparta elkaar opnieuw. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Laatste cricket- en voetbalwedstrijd Ajax/ASC op oude sportveld

voetbal n Op vrijdag 2 juni had de jubileumcommissie (de club bestaat 125 jaar) een bijzondere activiteit op het te verlaten sportcomplex nabij de Kempenaerstraat geprogrammeerd. Na 41 jaar zou nog één keer op het oude sportveld zowel een cricket- als een voetbalwedstrijd worden gespeeld. Een uitstekend idee van deze commissie, die bestaat uit: Sjoerd Bronsgeest, John Kroes, Ragnar Oosterhoff, Ruben Dutrieux en Marco Rooyakkers.

Door Wim van Tuijl

Tegenstander in beide wedstrijden was het Rotterdamse Sparta; een vereniging die vier jaar ouder is, maar ook beide sporten in competitieverband uitoefent. Er bestaan historische momenten tegen deze opponent. In 1967 onderging Ajax cricket een niet meer weg te poetsen dieptepunt. Alle batslieden van Ajax maakten geen enkele run. Dankzij 2 byes (de wicketkeeper laat dan een geworpen bal doorglippen) was het resultaat 2 all out. Dit is nimmer meer in de Nederlandse competitie vertoond. Ook voetballend waren Sparta en ASC betrokken bij een memorabel moment. ASC won in 1925 verrassend met 3-1 van Feyenoord en Sparta pakte in Hilversum de punten. Daardoor werd Sparta landskampioen. Redenen om juist tegen deze club de allerlaatste wedstrijden te spelen.


Gezellig

Beide cricketteams hadden nog drie spelers die in de bijzondere wedstrijd van 1967 deel uitmaakten van de twee tegen elkaar spelende teams. Namens Ajax waren dit Roel Veldhuizen, Daniël Eldering en Frits de Jongh. De score werd bijgehouden door zowel iemand van Ajax als iemand van Sparta. Vooral voor die van Sparta was het een herbeleven van die wedstrijd van vijftig jaar geleden; Marianne Spuij hield toen ook de score namens Sparta bij. "Ik was toen 22," vertelde zij. "De wickets van Ajax vielen zo snel, dat ik het amper in het scoringsboek kon bijhouden," vervolgde ze. Sparta zou de stunt van vijftig jaar geleden niet evenaren. Al na de eerste over was het totaal van 2 runs van destijds overschreden. Na de afgesproken 25 overs stond Ajax op 94. Het was een totaal dat geen garantie bood voor resultaat. Sparta begon met sterke batslieden. Het totaal liep snel op en na ongeveer de helft van de 25 overs ging Sparta voor het verlies van twee wickets over het totaal van de thuisploeg heen. Daarna was het in geanimeerde sfeer ophalen van herinneringen. Speeches werden door voorzitter cricket Frits de Jongh en een vertegenwoordiger van Sparta gehouden. Herinneringsartikelen werden uitgewisseld; onder andere kreeg Sparta een ingelijste pagina uit het scoringsboek van de ontmoeting in 1967. Daarna was er een gezamenlijke Chinese maaltijd.

voetbal

Dit patroon werd later op de dag herhaald na de voetbalwedstrijd. Ook hierin stond sportiviteit centraal.

De voetballers van ASC kwamen aanzienlijk beter voor de dag. Het gelegenheidsteam was scherp in de afwerking en stond verdedigend goed georganiseerd. Bij 2-0 brak de rust aan. Na 2-1 drukte ASC door en bij het fluitsignaal stond er 5-1 op het bord. Chi-Yen Ho en Koen Bouter scoorden ieder tweemaal. Ruben Dutrieux had de eer het allerlaatste doelpunt te maken (foto Willemien Timmers). Na de speeches van Hans Schiphorst (voorzitter voetbal) en de woordvoerder van Sparta was het nog lang gezellig.

Op vrijdag 16 juni vindt het slotfeest van 104 jaar verblijf op dit sportcomplex plaats.

Bij het laatste fluitsignaal stond er 5-1 voor ASC op het scorebord. | Foto WvE
Afbeelding