Op donderdagmiddag was er een wedstrijd 'slaapplaats bouwen' op het sportveld. | Foto Willemien Timmers
Op donderdagmiddag was er een wedstrijd 'slaapplaats bouwen' op het sportveld. | Foto Willemien Timmers Foto:

Drie dagen 'anders' les voor TTO-brugklassers Rijnlands

meemaken n Woensdag 31 mei, donderdag 1 en vrijdag 2 juni volgden 72 TTO-brugklassers (tweetalig onderwijs) van het Rijnlands Lyceum Oegstgeest een alternatief programma op en buiten school.

Onder het thema 'Anders' organiseerde het Rijnlands Lyceum Oegstgeest in samenwerking met M25 Leiden (een jongerenproject van Diaconaal Centrum De Bakkerij aan de Oude Rijn in Leiden) een project driedaagse waarbij de leerlingen op allerlei manieren geprikkeld werden om 'onalledaagse' ervaringen op te doen.

meehelpen

Op woensdag maakten de leerlingen deel uit van een interactieve toneelvoorstelling en gingen zij, in samenwerking met Stichting Present Leiden, een middag meehelpen bij een activiteit. De TTO-ers gingen onder andere wandelen met ouderen of dementerenden, tuinieren bij een opvanghuis voor uitgeprocedeerde asielzoekers of helpen bij een opvang voor verstandelijk beperkten.

Vijftien brugklassers gingen schoonmaken in samenwerking met de woningbouwstichting Meerwonen. Zij hebben een parkeergarage, eene vijver bij de Apollolaan en portieken van woningen in de wijk Buitenlust schoongemaakt.

Op donderdagochtend kregen de leerlingen voorlichting van de Stichting De Binnenvest. Drie ervaringsdeskundigen (dak- en thuislozen) deden hun verhaal, wat grote indruk op de leerlingen maakte. Er werden dan ook veel, en uiteenlopende vragen gesteld.

Op donderdagmiddag was het sportveld achter de school het decor van een wedstrijd 'slaapplaats bouwen'. Met zelf meegenomen kartonnen dozen en andere materialen gingen de leerlingen in groepjes aan de slag om een zo mooi en sterk mogelijke slaapplek te maken. Twee enthousiaste concierges liepen langs de bouwwerken om de mooiste aan de wijzen.

De week werd afgesloten met ondelinge presentaties over alles wat de leerlingen hadden meegemaakt. Tenslotte werd er op vrijdagmiddag een bezoek gebracht aan een gebedsviering in verschillende moskeeën in Leiden.