Nienke Oostenrijk en Marianne Boer voeren liederen van Schubert uit. | WvE
Nienke Oostenrijk en Marianne Boer voeren liederen van Schubert uit. | WvE Foto:

Platform Kunst, Cultuur&Erfgoed XVII

ontmoeting n Het Platform voor Kunst, Cultuur en Erfgoed in Oegstgeest is een 'ontmoetingsplaats' voor zo'n twintig mensen en organisaties die zich inzetten voor kunst, cultuur en erfgoed in Oegstgeest. De deelnemers zijn van heel verschillende komaf. Deze weken stellen de platformleden zich voor, dit keer Lucien Knoedler van Muziekkamer Oegstgeest.

De kamermuziekserie Zondagmatinees in Cultuurhuis de Paulus van Stichting Internationale Muziekkamer Oegstgeest e.o. ging 21 december 2014 van start. Dit gebeurde met Schuberts liederencyclus Winterreise door de vermaarde bariton Henk Neven en pianiste Mariana Izman. Meteen druk bezocht. Sindsdien in de Paulus ieder seizoen Winterreise.

tjokvol

Bij de editie van 22 januari sprak recensent Bernd Brackman van "een hartverscheurende vertolking van tenor Nico van der Meel en Pieter-Jan Belder fortepiano". De Paulus zat tjokvol. Na Winterreise van 17 januari 2016 schreef Jaap Bolten in de Oegstgeester Courant: "De muisstille, uitverkochte zaal was getuige van een sublieme uitvoering van dit hoogtepunt van de romantische muziek". Wenneke Savenije, jarenlang bij de NRC, nu in Pianowereld: "in de Paulus geschiedde een wonder: bariton André Morsch en pianiste Mariana Izman vertolkten er een ontroerende Winterreise, die muzikaal van ongekende wereldklasse was".

Tot nog toe waren in de Paulus twintig Zondagmatinees te beleven, in deze krant telkens voorafgegaan door vraaggesprekken met de musici op komst. Hier zijn ook Nederlandse componisten aan de vergetelheid gerukt onder wie Leander Schlegel in Oegstgeest geboren, in Leiden getogen en tot in Wenen geliefd. Volgend seizoen zijn er elf concerten en in het Dorpscentrum twee hoorcolleges over Debussy in Nederland. Volgende week in de Oegstgeester Courant meer hierover.