Zo'n 300 leerlingen uit groep 7 legden donderdag 11 mei een parcours af. | Foto Willemien Timmers
Zo'n 300 leerlingen uit groep 7 legden donderdag 11 mei een parcours af. | Foto Willemien Timmers Foto:

Oranje hesjes rijden weer door dorp

verkeer n Zo'n 300 leerlingen uit groep 7 van bijna alle basisscholen in Oegstgeest hebben dit jaar weer het theoretisch en praktisch verkeersexamen afgelegd.

Waar voor het theorie-examen in een paar gevallen een herexamen nodig, was slaagden alle leerlingen met vlag en wimpel voor het praktisch examen.

Niet afgeleid door het gebruik van een mobieltje werd maar zelden tegen een verkeersregel gezondigd, wat dan prompt werd genoteerd door ouders die bereid waren om als controlepost te fungeren.

Voor de start van het praktisch examen werden de fietsen gecontroleerd op essentiële zaken als goed werkende remmen en een luid klinkende bel. Die bel bleek dit jaar een zwak punt: soms zo schor dat het geluid nauwelijks hoorbaar was of zelfs in het geheel niet aanwezig en dat waar de bel het enige middel is om een signaal te geven. Hopelijk geven de fietsenkeuringen die zoals gebruikelijk in oktober plaatsvinden een beter resultaat.


KWF-Oegstgeest zoekt versterking

Kankerbestrijding n Alleen al in Oegstgeest krijgen elk jaar al 130 mensen de diagnose kanker. Daarom organiseert KWF-afdeling Oegstgeest al jarenlang de collecteweek. Dit jaar zijn er extra vrijwilligers nodig voor de organisatie.

In de eerste volle week van september komen er bijna 200 vrijwilligers in Oegstgeest in actie en wordt er huis-aan-huis en op straat gecollecteerd voor wetenschappelijk kankeronderzoek. In 2016 is er in totaal € 8.000,- opgehaald. Dit jaar is de KWF-collecteweek van 3 t/m 9 september en de KWF-afdeling probeert met extra vrijwilligers de opbrengst van 2016 te overtreffen.

De KWF-afdeling in Oegstgeest organiseert niet alleen de collecteweek, maar zet zich het hele jaar door in om de kankerbestrijding onder de aandacht te brengen. Eric van Veelen, relatiemanager bij KWF, vertelt: "Als vrijwilliger ben je als het ware een ambassadeur van KWF Kankerbestrijding en zorg je ervoor dat mensen weten waarom onderzoek nog steeds heel belangrijk is. Je kunt zo direct een bijdrage leveren aan de kankerbestrijding in je eigen gemeente."
Sinds de oprichting van KWF in 1949 is de 5-jaarsoverleving van patiënten van 25% gestegen naar 62%. "Dat is natuurlijk geweldig," zegt Van Veelen, "maar we zijn er nog niet. Elk jaar krijgen 44.000 Nederlanders de diagnose kanker."
Voor meer info: Eric van Veelen, 06 51 29 33 46 of evveelen@kwf.nl.