Afbeelding
Foto: Hasn Twilt

Touw biedt kleine boeren bestaan

wereldwinkel n Er zijn veel planten waarvan je touw kunt maken. Mendong is er een van, een grassoort uit Zuidoost-Azië. De vezels zijn bruikbaar voor vele doeleinden. Prettig voor het milieu is dat deze natuurlijke vezels synthetische kunnen vervangen. Kleine fairtrade boeren biedt het een behoorlijk bestaan. Een aandachtstrekker in de fairtradeweek.

Traditioneel worden de mendongvezels gebruikt om matten, touw, tassen, manden en zittingen van te maken. Maar natuurlijk is het ook voor frivolere toepassingen geschikt. De dierfiguren in de Wereldwinkel bijvoorbeeld zijn ervan gemaakt. Voor deze dierfiguren is het mendongtouw geknoopt rondom een metalen frame. De lassers van de frames verdienen ruim meer dan het leefbaar loon. Dat geldt ook voor de knoper van de figuren.

Mendong wordt vooral geteeld in Indonesië: op Java, Sumatra en de grotere eilanden (Lombok, Soembaja, Soemba) van de provincie Nusa Tenggara. Om te groeien heeft het omstandigheden nodig die vergelijkbaar zijn met die voor rijst: veel water en veel zon. Gunstig voor de boeren is dat er na eenmaal planten, in twee jaar tijd vijf maal geoogst kan worden.


Voor wie naar de Wereldwinkel komt voor deze dierfiguren of voor iets anders, ligt op zaterdag 13 mei een zakje goudeerlijke hartjes klaar. Een liefdevol chocolade Moederdagpresentje.
De winkel kan ook altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken. Meld je in de winkel of kijk op de website, www.wereldwinkeloegstgeest.nl/vacatures.


Foto: Geknoopte dierfiguren uit Indonesië. | Foto: Hans Twilt


Modeshow in Haeswijk

mode n Op donderdag 11 mei is er in de recreatiezaal van Haeswijk (President Kennedylaan 141) vanaf 10.30 tot 11.30 uur een gezellige, uitgebreide modeshow van de nieuwe voorjaars- en zomercollectie voor dames van 50+. Alle bezoeksters krijgen een kopje koffie met wat lekkers. www.vdklmode.nl