Emma Schenk van de Daltonschool droeg, net als haar klasgenootje Tirra Aalla, een geicht voor. | Foto W. Timmers
Emma Schenk van de Daltonschool droeg, net als haar klasgenootje Tirra Aalla, een geicht voor. | Foto W. Timmers Foto: Willemien Timmers

4 mei: Indrukwekkende herdenking oorlogsslachtoffers bij monument

herdenken n Op donderdag 4 mei vond in het Bos van Wijckerslooth de jaarlijkse dodenherdenking plaats. Ook ditmaal was de plechtigheid in 'de groene kathedraal' indrukwekkend en zeer druk bezocht. Opvallend veel jongeren en schoolkinderen waren aanwezig.

Tijdens de herdenking werden al diegenen herdacht die waar dan ook ter wereld hun leven voor de vrijheid hebben opgeofferd.

Twee leerlingen van de Daltonschool Oegstgeest, Tirra Aalla en Emma Schenk, lazen een gedicht voor. Laatstgenoemde droeg een gedicht van Mauricio Plat voor:

Welkom in mijn wereld.
Daar waar racisme niet bestaat,
waar liefde ademt in elk leven
en niemand iemand haat.

Waar geen conflicten zijn
en niemand het woord corruptie kent.
Waar alleen de kleuren van je hart
vertellen wie je echt bent.

Een wereld waarin politici
geen loze beloftes uiten.
Waar kinderen niet worden geboren
om vervolgens te misbruiken.

Waar een 2 minuten stilte niet nodig is
waar een oorlog nooit geweest zou zijn
en niemand zijn dierbaren mist.

Mijn wereld is een wereld
die zich laat zien in mijn dromen
Waar geluk en vrede heerst.
Waar ieder mens in mag wonen
en niemand een ander zijn leven beheerst.

Welkom in een wereld,
waar alles magisch lijkt
maar nog altijd een sprookje is
ver van de werkelijkheid.

Burgemeester Emile Jaensch hield vervolgens een korte overdenking waarbij hij voorlas uit een aangrijpend verhaal van een klasgenote van Anne Frank en tevens overlever van Bergen Belsen. Samen zaten zij in hetzelfde kamp, maar de klasgenote werd daaruit wel bevrijd.
Deze klasgenote, Nanette Blitz, emigreerde naar Brazilië. Haar verhaal werd kortgeleden vertaald in het Nederlands onder de titel 'Ik overleefde de Holocaust'.
"In de Tweede Wereldoorlog heb ik geleden, met zo veel andere joden, en als daaruit geen les wordt geleerd, zullen morgen andere mensen het slachtoffer zijn. Ik kan niet toelaten dat dat gebeurt en daarom schrijf ik mijn verhaal op, namens al diegenen die het zwijgen werd opgelegd, zoals mijn ouders en mijn broer," zo werd voorgelezen. "Wees gelukkig met en dankbaar voor ook de eenvoudigste kanten van het leven. Want gezond zijn, met je familie aan je zijde, is al iets om te vieren."

Na de twee minuten stilte legden diverse organisaties kransen bij het monument, en werden de aanwezigen uitgenodigd langs het monument en de plaquette met de namen van de gevallenen uit Oegstgeest te lopen.

Na afloop van de plechtigheid kwamen velen nog even bijeen in de huiselijkheid van het Dorpscentrum. Een mooie traditie die de inwoners van Oegstgeest dichter bij elkaar brengt. (Willemen Timmers)


Leden Marente genieten samen

ontmoeten n Twee à drie keer per jaar organiseert Marente speciaal voor haar leden een compleet verzorgde middag met een driegangen diner, live entertainment en bingo. Deze keer was de locatie Van Wijckerslooth in Oegstgeest aan de beurt.

Woensdag 3 mei stroomde de grote zaal van Van Wijckerslooth vol met leden van Marente. Het werd weer een gezellige middag van ontmoetingen, lachen, dansen, zingen en eten. Het entertainment, inclusief bingo, werd professioneel uitgevoerd door de Corien de Groot Foundation.

Na ontvangst met een drankje zocht iedereen een goed plekje en werd er gestart met een heerlijk driegangenmenu bestaande uit kreeftensoep, preistamppot met appelcompote en gevulde kipfilet en een grand dessert toe. Kok Harry de Krijger en zijn team kregen hiervoor een luid applaus van de bezoekers.
De koffie stond nog niet op de tafels of de muzikanten van de Corien de Groot Foundation stonden klaar op het podium voor een muzikale show mèt bingo. Er werd gedanst en uiteraard meegezongen met liedjes van onder andere Lenny Kuhr, Willeke Alberti, Claudia de Brey en Johnny Jordaan. Uit de mand met bingoprijzen waren de flessen advocaat als eerste op.
Iedereen vermaakte zich prima en uit de zaal kwamen positieve reacties. Ook de contacten met andere leden werden erg gewaardeerd.

Er werd gedanst en uiteraard meegezongen.