Afbeelding
Foto: Gemeente Oegstgeest

Vijftig jaar 'Lange Voort'

Winkelcentrum Lange Voort bestaat vijftig jaar. Dat wordt deze week en de rest van het jaar uitgebreid gevierd. Vanavond, op woensdagavond 26 april, wordt het jubileumjaar afgetrapt door burgemeester Emile Jaensch. De avond staat volgepland met allerlei leuke activiteiten voor jong en oud. Ook kunnen de bezoekers genieten van Late Night Shopping.

Het programma van woensdag 26 april: Van 14.00 tot 17.00 uur is er Trommelschieten georganiseerd door Electroworld. Vervolgens kunnen de kinderen voor de winkel van Intertoys van 17.00 tot 21.00 uur sjoelen. Om 19.00 uur begint aan de Irislaan de voorronde van het NK knikkeren georganiseerd door de Oranjevereniging. Op dat tijdstip zal ook burgemeester Jaensch het feestjaar officiële openen door het aansnijden van een grote jubileumtaart.
Hoogtepunt van de avond zijn de '50 crazy minutes' waarbij het winkelend publiek kan profiteren van te gekke kortingen.
De avond wordt rond 22.00 uur knallend afgesloten met de jaarlijkse vuurwerkshow van de Oranjevereniging Oegstgeest. Benieuwd geworden naar het volledige programma? Kijk dan op de facebook pagina: facebook.com/Langevoort.

Winkelcentrum Lange Voort werd officieel geopend door burgemeester H.L. du Boeuff op woensdag 1 november 1967. De Leidse Courant van 31 oktober sprak vol lof over het nieuwe 'shoppingcentre van grote allure'. De opening werd vergezeld door 'een bombardement van dagvuurwerk'.
Het winkelcentrum werd gerealiseerd door het Algemeen Mijnwerkersfonds, dat in 1962 drie-en-een-halve hectare grond in Oegstgeest gekocht had, waarop ook veel woningen werden gebouwd.


In het nieuwe winkelcentrum vestigden zich volgens advertenties uit die tijd: Albert Heijn N.V., SuperMart, Gebr. Blokker N.V., huishoudelijke artikelen, porcelein, glas en aardewerk, Th. Van der Zalm, slagerij, Tijsterman's Brood- en Banketbakkerij, G. Neuteboom, kaasspecialiteiten en delicatessen, Baby- en kleuterhuis Pinocchio, P. Rooijakkers, schoenenzaak, Agentuur- en commissiehandel E. Hogeveen, verlichting annex au goût artistique, J. Vrijenhoek, drogisterij, Th. Dickhoff, fotografie, J.W.M. van Bellen, dames-kapsalon en parfumerie, N.V. De Zwitserse, stomerij, A.N. de Tombe, speelgoedmagazijn en grammafoonplaten, P. v.d. Luit, distilleerderij, P. de Gruyter & Zn. N.V. Super, C. Jamin, Algemene Bank Nederland, Rijnlandse Boekhandel en Makelaars- en Assurantiekantoor Hopman N.V.
De bank en het assurantiekantoor waren onder de grote torenflat gevestigd. 'Het streven naar een goede brancheverdeling is de oorzaak van nog enkele open plekken' meldt de krant. 'Onderhandelingen worden momenteel nog gevoerd met de PTT voor vestiging van een postkantoor, een exclusieve woninginrichtingszaak en de textielbranche…. De uitgifte van de winkelruimtes is geschied na een selectie van de aanvragers naar branche-aard en standing, met nadruk op standing'.


Het artikel geeft een prachtig tijdsbeeld. 'Het is de bedoeling annex de reeds bestaande torenflat nog een complex in laagbouw te realiseren .. dat kan nog niet worden gerealiseerd omdat de daarvoor benodigde grond thans nog in gebruik is bij het Rijnlands Lyceum, dat wachtende is op nieuwbouw. Er is ook sprake geweest van de bouw van een klein warenhuis van Vroom en Dreesmann, doch deze plannen zijn voorlopig opgeschort.'

De afsluitende alinea is voor de inwoners van Oegstgeest, die de geschiedenis van het dorp goed gevolgd hebben, zeer interessant om te lezen. 'Oegstgeest is een modern en aantrekkelijk winkelcentrum rijker en bovendien is er daarbij nog grond beschikbaar, waarop de gemeente in de (waarschijnlijk zeker niet nabije toekomst) het bestuurscentrum van Oegstgeest wil bouwen, ter vervanging van het tegenwoordige raadhuis (toen in het Wilhelminapark, - red.) dat met de groei van de gemeente zeker te klein zal blijken te zijn.'

De Leidse Courant van 1 november spreekt erover dat burgemeester Du Boeuff het winkelcentrum opende 'tussen twee enorme regenbuien door'. Hopelijk zijn de weergoden het jubilerende winkelcentrum vandaag wat beter gezind.