Het Rijnlands Lyceum Oegstgeest kent een bloeiende internationale afdeling. | Archieffoto Willemien Timmers
Het Rijnlands Lyceum Oegstgeest kent een bloeiende internationale afdeling. | Archieffoto Willemien Timmers Foto:

Aanvraag gemeentegarantie Rijnlands Lyceum

onderwijs n Het college heeft besloten gemeentegarantie te verstrekken aan Stichting het Rijnlands Lyceum ter hoogte van € 2.000.000,- om extra ruimte te realiseren bij de locatie Oegstgeest aan de Apollolaan.

Het verstrekken van deze garantie gebeurt onder voorbehoud van de op 1 juni eventueel door de gemeenteraad raad te uiten wensen en bedenkingen.

Het Rijnlands Lyceum heeft deze gemeentegarantie nodig om een lening aan te gaan. Daarmee wil zij extra ruimte realiseren voor de internationale afdeling. In de praktijk is namelijk gebleken dat het internationale onderwijs meer ruimte nodig heeft dan waar zij recht op heeft. Internationaal onderwijs valt onder dezelfde wet- en regelgeving als het overige reguliere onderwijs. Voor dit type onderwijs wordt dan ook dezelfde ruimtenormering gehanteerd. De school komt daardoor niet in aanmerking voor een uitbreiding die wordt bekostigd door de gemeente.

Omdat de gemeente het, in het kader van het expatbeleid, wel belangrijk vindt dat het internationale onderwijs over goede voorzieningen beschikt, biedt deze gemeentegarantie een passende oplossing.

De oorsprong van 'Het Rijnlands Lyceum' ligt in Wassenaar. Leidse hoogleraren die niet tevreden waren met de kwaliteit van het onderwijsaanbod in de omgeving hebben zich daar sterk voor gemaakt. In 1936 werd een school met algemene grondslag opgericht. Het initiatief bleek succesvol. 'Het Rijnlands' is een merknaam geworden en gezamelijk bieden de zes scholen aan bijna 6000 leerlingen Nederlands, tweetalig en internationaal onderwijs.

Het Rijnlands Lyceum Oegstgeest kent naast het Nederlandse onderwijs ook een internationale afdeling die opleidt tot het international baccalaureate: middle years programme en diploma programme. Hiervoor wil de school een (nog) betere omgeving creëren.

De internationale afdeling kende op 1 oktober 2015 298 leerlingen. Dat is beduidend meer dan de 254 in het daar daarvoor.