Scouting Derja belandde op de vierde en de vijftiende plaats. Foto PR
Scouting Derja belandde op de vierde en de vijftiende plaats. Foto PR Foto: PR

Oegstgeester Scouts door naar Landelijke Scoutingwedstrijden

scouting n Twee Oegstgeester Scoutinggroepen, Scouting Derja en Scouting Shawano's, zijn vorig weekend in de prijzen gevallen bij de Regionale Scoutingwedstrijden.

Deze regionale wedstrijden worden elk jaar op het Naaldenveld in Aerdenhout gehouden. De 320 scouts, verdeeld over 60 ploegen, in de leeftijd van 10 tot en met 15 jaar, haalden alles uit de kast met als doel een plek op de Landelijke Scoutingwedstrijden. Alleen de zes beste ploegen uit de Regio Hollands Midden mogen door naar dit landelijk evenement.

'Iedereen heeft zijn eigen talent en kan een superheld zijn'. Met die gedachte is het thema van de wedstrijden dit jaar Superhelden. Van vrijdagavond tot en met zondagmiddag werden de Scouts beoordeeld op samenwerking, thema- en kamp aankleding, kookkunsten en hun prestaties tijdens verschillende spellen. Verder vielen er punten te verdienen tijdens de hike, waar de ploegen met verschillende routetechnieken van punt naar punt wandelen. Tijd voor ontspanning was er ook: alle dagen werden feestelijk afgesloten in een grote kampvuurkuil met muziek en superhelden.

Het resultaat: De vijf Oegstgeester ploegen zijn allen in de top 20 gekomen. De ploegen van Scouting Shawano's zijn geëindigd op de 17e, 11e en 3e plaats, de ploegen van Scouting Derja zijn beland op de 15e en de 4e plaats.

De scouts die op de derde en vierde plaats eindigden mochten hun prijs op het podium in ontvangst nemen. Tijdens het Pinksterweekend zullen zij elkaar in Baarn weer tegenkomen. Daar zullen zij met 650 andere Scouts strijden om de titel: beste Scoutsploeg van Nederland.


Lezing Cas Juffermans: Van knots tot keu

biljart n Cas Juffermans houdt op 11 mei om 20.00 uur in het biljartcentrum een korte lezing over de ontwikkeling van de keu in de biljartsport.

Als gedreven biljarter, en auteur van zes boeken over de biljartsport, weet Cas Juffermans als geen ander de weetjes over het ontstaan van deze boeiende sport te vertellen. Tijdens de lezing staat de ontwikkeling van de keu centraal. Cas lardeert de lezing met historische feiten. De bijeenkomst vindt plaats bij de grote matchtafels in de biljartzaal van het Biljartcentrum Oegstgeest op het Sportpark De Voscuyl.


Lezers schrijven - Oegstgeest zelfstandig! (3)

8 april 2017 verscheen in het Leidsch Dagblad een interview met de Leidenaar de heer Elco Brinkman, voorzitter van de Stuurgroep Toekomstvisie Leidse Regio en oud-voorzitter van Bouwend Nederland. Wat valt bij lezing op? Om te beginnen de uitspraak dat "Leiden een fusie wilde". Dat betekent dat de heer Brinkman (voorzitter van de CDA-fractie in de Eerste Kamer) op grond van de integriteitsregels het voorzitterschap van de Stuurgroep niet had mogen aanvaarden.

Helaas ontbreekt in de teksten van de Stuurgroep de legitimatie: wie benoemde de voorzitter, met welke taakopdracht en met welke bevoegdheden. Ook de interviewer vraagt daar niet naar. Dat is merkwaardig, omdat de heer Brinkman zegt "hier en daar wel wat druk te hebben uitgeoefend". D.w.z. op Collegeleden, tevens lid van de Stuurgroep, om in te stemmen met het compromis: de Regioraad. Dat compromis komt neer op een fusie op termijn. Ook ziet de heer Brinkman er geen been in om de Gemeenteraden onder druk te zetten. En hoewel hij zegt "niet met donder en bliksem te zwaaien, dat is niet mijn rol", zegt hij ook dat de Gemeenteraad die het plan afwijst erop moet rekenen dat die Gemeente alleen komt te staan. Dat de Stuurgroep tandenknarsend instemde met een Leidse Regioraad, noemt de heer Brinkman "niet Moeders mooiste, maar je kan wel heel gelukkig worden". Kortom een slechte basis voor een huwelijk. Je kunt ook zeggen: een gedwongen huwelijk en dan ook nog met liefst vier bruiden. Daar rust geen zegen op. Al met al, Fusie of Regioraad, het blijft een vijandige overname. Beweren dat Gemeenteraden niet minder maar juist meer te zeggen krijgen is gezocht. Er is sprake van een regenteske top-down aanpak en pure machtspolitiek die niet van deze tijd zijn.

Vijf jaar geleden liet Leiden een bestuurskrachtmeting uitvoeren die negatief uitviel. "Maar er zijn nu grote stappen in de regio gemaakt". Welke? De Boardletter Gemeente Leiden d.d. 21-12-2016 waarin staat dat Leiden onvoldoende 'in control' is doet er kennelijk niet toe. Dat de Rijn-Gouwelijn door de Provincie is afgeblazen, omdat de Leidse Raad geen halve trein door de Breestraat of de Hooigracht wilde, wordt niet gezegd, maar afgedaan met "gesteggel over dat trammetje".

Terug naar Oegstgeest en 'Bouwen en Groen'. De Stuurgroep schreef al eerder dat om de groene omgeving te sparen verdere verstedelijking van de randstad ongewenst is. Maar ook dat het groen bínnen de bebouwde omgeving gespaard zal blijven. Er moeten echter wel duizenden woningen worden gebouwd. Dat kan alleen door inbreien, slopen en hoogbouw. Dat betekent ondanks alle mooie woorden verdichting van de hele Leidse regio ten koste van het groen en het karakter van de omliggende Gemeenten van Leiden.Desondanks beweert Burgemeester Jaensch, lid van de Regioraad en verdediger van de plannen ervan, dat het Land van Bremmer bij de Regioraad in goede handen is. Naïef: nog niet zo lang geleden lanceerde Leiden ten koste van De Leidse Hout een woningbouwplan langs de Warmonderweg en de Van Slingelandtlaan. Ook andere argumenten van onze eerste burger ter verdediging van een Regioraad doen vreemd aan. Zoals de noodzaak van de aanleg van de Rijnlandroute tussen A4 en A44 (al in uitvoering na lang overleg over de financiering van het verdiept aanleggen van de weg); de brug tussen Oegstgeesterweg en Poelgeest (een zaak die Leiden en Oegstgeest samen moeten oplossen); de energietransitie (staat op de agenda van de Informateur) en zelfs de Brexit. Kortom, er gaat geen zee te hoog om een door de vier omliggende Gemeenten van Leiden al jaren niet gewenste ontwikkeling -slachtoffer zijn van het Leidse verdienmodel- toch weer in gang te zetten. Conclusie: wijs het plan Regioraad af en ga door met zinnige samenwerking.
Mr J.J.L. de Soeten

Reageren met een brief in de Oegstgeester Courant? Mail naar redactie@oegstgeestercourant.nl