Jan Blom vertelde hoe de Fransen hun gemeenschap levendig houden door regelmatig met elkaar aan tafel te gaan.
Jan Blom vertelde hoe de Fransen hun gemeenschap levendig houden door regelmatig met elkaar aan tafel te gaan. Foto:

Burgerinitiatief zet in op ontwikkeling buurtnetwerken

senioren n Buurtnetwerken zijn de oplossing om langer zelfstandig te kunnen blijven leven thuis. Dat is de conclusie van de aanwezigen tijdens een levendige informatiebijeenkomst van het burgerinitiatief Langer Zelfstandig Leven afgelopen zaterdag in Café de Gouwe.

Jan Blom, onlangs teruggekeerd in Oegstgeest na een jarenlang verblijf in Zuid-Frankrijk, vertelde hoe de Fransen hun gemeenschap levendig houden door regelmatig met elkaar aan tafel te gaan. "En niet om de culinaire hoogstandjes, maar om het goede gesprek met elkaar," aldus Jan Blom.

Maar hoe bouw je dan een buurtnetwerk op? Evelien de Raad van het Welzijnskwartier in Katwijk liet zien hoe een app als WeHelpen daarbij behulpzaam kan zijn. Met die app kunnen vraag en aanbod op het gebied van hulp via de Ipad snel geregeld worden. Dat kan een belangrijke aanvulling op mantelzorg zijn.

De aanwezigen zien het meest in het ontwikkelen van kleinschalige buurtnetwerken dichtbij. Sommigen zijn daar al actief mee bezig. Het burgerinitiatief wil de buurtnetwerken helpen opzetten en ondersteunen. In de Haaswijk start binnenkort zo'n buurtnetwerk. Er is ook al een goed draaiend initiatief voor een buurttafel in de Erasmuslaan.

Op 10 juni is er een informatiebijeenkomst gepland over zorg thuis samen met de locale zorgverleners. Het burgerinitiatief wil daarna een plan van aanpak opstellen hoe langer zelfstandig leven in Oegstgeest succesvol ondersteund kan worden door de gemeente en de zorgverleners.


Verdachte van auto-inbraak aangehouden in Poelgeest

politie n De politie heeft dinsdag 11 april omstreeks 03.30 uur een 28-jarige man uit Leiden aangehouden op verdenking van inbraak in een auto op het Martinus Houttuynhof.

Een getuige zag even na 03.00 uur de inbraak gebeuren en belde de politie. Meerdere agenten hebben hierna de omgeving afgezet.

De verdachte probeerde via het water te ontkomen, maar met assistentie van een politiehond en een politiehelikopter werd de verdachte aangehouden. Bij de aanhouding werd de verdachte door de politiehond gebeten. De Leidenaar is aan het bureau behandeld aan zijn verwonding. De politie doet verder onderzoek.