Met een hoogwerker worden de door schimmel aangetaste grenen planken verwijderd. | Foto Wil van Elk
Met een hoogwerker worden de door schimmel aangetaste grenen planken verwijderd. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Molen nieuw jasje

Onderhoud n De Oudenhof-molen in het Irispark krijgt een nieuw jasje. De nieuwe grenen planken stralen felrood in de zon.

Door: Wil van Elk

Patrick Huigsloot is molenrestaurateur met een passie voor het vak. "Ik verhuis volgende week naar een molen en ga daar wonen", vertelde hij met enige trots. Zijn collega is een vakman van hetzelfde kaliber: "Ik heb er helaas geen tijd voor en heb mijn lidmaatschap van de stichting opgezegd". Beiden werken bij Verbij Hoogmade BV, een allround molenmakersbedrijf.

Voor molenaar Paul van der Zijden komt het mooi uit dat de molen er straks weer stralend bijstaat: "Op zaterdag 13 en zondag 14 mei is het Nationale Molenweekend". De molen in het Irispark, tegenover het winkelcentrum Lange Voort, is een waterwipmolen en bedoeld om de polder droog te houden.

Hij staat al sinds mensenheugenis op deze plek en draait nu 'voor de prins'. Heel even kon je van buitenaf in het bovenhuis kijken omdat de planken waren verwijderd, een uniek moment.

Eind 2015 heeft de molen ook het nodige onderhoud gehad en kreeg toen onder andere een nieuwe deur in het bovenhuis.


Nieuwe vaarverbinding Rotte, Oude Rijn en Vliet

varen n Een rondje kunnen varen over Rotte, Oude Rijn en Vliet. Vorig jaar opperden provincie Zuid-Holland, twee waterschappen, betrokken gemeenten en Staatsbosbeheer dit idee. Om van droom naar daad te komen, slaan betrokken partijen de handen ineen.

Op 5 april gaven zij in Zoetermeer het startsein voor een visie- en haalbaarheidsonderzoek van een dergelijke vaarroute. Holland Rijnland was één van de ondertekenaars.

Een nieuwe vaarverbinding tussen Rotte, Rijn en Vliet geeft een recreatieve én economische impuls aan het Hollands Plassengebied en het veenweidegebied dat begrensd wordt door grotere vaarwegen. Door een dergelijke verbinding worden de gemeenten Rotterdam, Zoetermeer, Leiden en Alphen aan de Rijn door het water beter met elkaar verbonden en krijgen waterrecreanten meer mogelijkheden. Deze vaarverbinding vergroot de bereikbaarheid van alle mooie bestemmingen in onze regio.

De opdracht voor het opstellen van een visie en het haalbaarheidsonderzoek is gegund aan APPM management consultants (APPM). Al voor de zomer zullen zij in samenspraak met alle partijen in het gebied een aantal werkateliers organiseren, waarbij ook de inwoners van het gebied een actieve rol spelen.