The English Theatre Company gaf twee voorstellingen, waarbij leerlingen een rol speelden. | Foto PR
The English Theatre Company gaf twee voorstellingen, waarbij leerlingen een rol speelden. | Foto PR Foto:

Teylingen College Duinzigt bruist van de activiteiten

onderwijs n Kan een middelbare school die het aloude adagium van 'Rust, Reinheid & Regelmaat' nog hoog in het vaandel heeft, ook 'bruisend' zijn? Het antwoord op deze vraag werd vorige week geleverd door de medewerkers, die inhoud gaven aan de tweede activiteitenweek van het jaar.

'Van een nood een deugd maken,' zegt men dan. Een deel van de Duinzigt-docenten kon deze week in verband met de mondelinge tentamens en practica in klas 4 geen of bijna geen les geven. Er moest dus geïmproviseerd worden.

En in plaats van een halfzacht compromis werd het een volwaardige, leuke en afwisselende activiteitenweek. De week begon al meteen goed met twee voorstellingen van de English Theatre Company, waarbij regelmatig leerlingen uitgenodigd werden een rol te spelen. De beste manier om een taal te leren is immers door je er in onder te dompelen. Dat gebeurde de tweede en derde dag op een vergelijkbare wijze in het Taaldorp, waarbij leerlingen in levensechte situaties zich in het Frans, Duits en Engels moesten zien te redden. Voor de leerlingen van klas 3havo kon het wat Franse spreekvaardigheid betreft niet nog 'echter'. Zij brachten een bezoek aan de Noord-Franse stad Lille.
Zij waren niet de enigen, die één of meer dagen de school uit gingen. Er waren onder andere excursies naar het Archeon, Micropia, Diergaarde Blijdorp, het Haags Gemeentemuseum, het Omniversum en de Tweede Kamer. Binnen de muren van het schoolgebouw waren er diverse interessante en leerzame workshops en gastlessen. De sportievelingen konden zich uitleven bij Bootcamp Noordwijk en voor de brugklassers met XL-Sports stond er een heuse mini-triatlon op het programma.

shakespeare

De week werd afgesloten met de knappe uitvoering van de XL-Arts-leerlingen van klas 2. Zij speelden 'Shakespeare Smoothie', een speciaal voor middelbare scholen geschreven stuk dat maar liefst vijf toneelstukken combineert van de Engelse dichter, die 400 jaar geleden overleed. Zij rondden daarmee een traject van zeven maanden hard werken af.

Vijf dagen vreemde talen, cultuur, sport, talentontwikkeling, plezier en enthousiasme. En dat allemaal terwijl de examenkandidaten in alle rust hun laatste tentamens afwerkten.