In het licht van de ondergaande zon kleurden de algen het water paars. | Foto Wil van Elk
In het licht van de ondergaande zon kleurden de algen het water paars. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

De Klink kleurt paars en rood

Giftig n Voorlopig kan je beter even niet zwemmen in de Klinkenbergerplas, de Omgevingsdienst slaat alarm en meldt dat er rode blauwalg in het water is gevonden.

Door: Wil van Elk

In februari werd blauwalg aangetroffen in de Klinkenbergerplas. Het ging toen om een giftige variant en daarom kan het gevaarlijk zijn voor de viervoeters om het water uit de plas te drinken. Naast het drinken van het water zegt het Hoogheemraadschap Rijnland dat ook zwemmen gevaarlijk kan zijn voor de viervoeters. De giftige variant van de blauwalg heet Planktotrix Rubescens en is herkenbaar aan zijn rode kleur.

Proef

Vorig jaar zomer konden recreanten een paar dagen niet zwemmen in de Klinkenbergerplas. Er werd een proef gedaan met waterstofperoxide dat in het water werd gespoten. Ondanks de geslaagde proef werd er later toch weer blauwalg gevonden in de Klinkenbergerplas.

Gevaar

Het is niet goed voor de gezondheid om te zwemmen in gebieden met te veel blauwalg. De giftige stoffen die de algen afscheiden maken mensen ziek. Deze stoffen kunnen via de mond het lichaam binnenkomen, iets dat bij kinderen vaak gebeurt omdat ze weleens per ongeluk een paar slokken water naar binnen krijgen. De klachten bij mensen kunnen heftig zijn, zoals hoofdpijn, ernstige zwelling van de oogleden, irritatie van slijmvliezen, huidirritatie, misselijkheid, diarree en koorts. De vergiften kunnen ook tot langetermijnschade aan het zenuwstelsel leiden. Honden kunnen ook ernstige problemen krijgen als ze het met blauwalgen besmette water drinken of als ze hun vacht droog likken die daarmee is besmet.

Het water van de Klinkenbergerplas kleurde in een paar dagen tijd rood. Aan de noordkant van de grote plas hoopten de algen zich op en kleurden het water van rood tot zelf dieppaars. Er kwam een penetrante geur vanaf die wandelaars aanzette om snel door te lopen. Alleen een stelletje meerkoeten leek het niet te deren en zwommen er doorheen. De meest opvallende plekken zijn de afgelopen week meermalen gefotografeerd door passanten.