Afgelopen maandag werd in het raadhuis gediscussieerd over de bestuurlijke toekomst van Oegstgeest. | Foto WT
Afgelopen maandag werd in het raadhuis gediscussieerd over de bestuurlijke toekomst van Oegstgeest. | Foto WT Foto:

Regio houdt Oegstgeestenaren bezig

politiek n Opnieuw een volle zaal afgelopen maandagavond in het gemeentehuis. Een kleine honderd Oegstgeestenaren, inclusief veel raadsleden, lieten zich informeren over de plannen voor bestuurlijke samenwerking in de regio tot nu toe. Ook uitten zij hun vragen en hun zorgen.

Door Willemien Timmers

De colleges van de Leidse regio (Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude) hebben kortgeleden het voorstel 'Verkenning bestuurlijke samenwerkingsvormen' aan hun gemeenteraden voorgelegd.
Deze verkenning bevat een analyse van uiteenlopende samenwerkingsvormen en een conceptvoorstel voor de toekomstige bestuurlijke samenwerkingsvorm voor de Leidse regio, namelijk het vormen van een Leidse regioraad. De verschillende vormen van samenwerking die de college's de revue hebben laten passeren: 'afstemming en overleg', 'taakoverdracht op maat', 'regioraad' en 'samengestelde gemeente', lopen van een lichte naar een zware vorm van samenwerking (fusie).
De keus van de vorm 'regioraad' maakte veel vragen los in de zaal. In de commissievergadering van donderdag gaf burgemeester Emile Jaensch reeds aan dat deze optie een compromis is. "Een regioraad, waarbij op concrete thema's als 'wonen en groen', 'vervoer en bereikbaarheid' en 'duurzaamheid' de samenwerking wordt aangegaan, leek de deelnemende college's de meest haalbare optie." "Het is de ideale vorm van samenwerken als je niet wilt herindelen," werd ook maandag gezegd.
Diverse hete hangijzers passeerden de revue, zoals de angst door Leiden overruled te worden. Jaensch herhaalde zijn eerdere standpunt dat zijn ervaringen een dergelijke vrees niet bevestigen, maar een aanwezig oud-raadslid wees hem erop dat 'het recente verleden toch anders heeft geleerd'.

'Wat als?'

Veel 'wat als' vragen werden gesteld: 'Wat als Voorschoten vanwege een samenwerking met Wassenaar besluit niet mee te doen met onze regio?', 'Wat als er heibel in de regioraad komt?', 'Wat als de regioraad zich niet aan zijn afspraken houdt?' en tenslotte de hamvraag van een oud-wethouder: "Wat als we helemaal niets doen? Worden we dan een achterstandswijk?"
De burgemeester benadrukte dat het besluit over welke vorm van samenwerking bij de regio past, nog genomen moet worden door de raad. "Deze avond is er niet voor niets, we moeten samen tot een oordeel komen." Niets doen leek de burgervader geen goed idee: "We hebben veel uitdagingen als de regionale bereikbaarheid, en grensoverschrijdende problemen als parkeerdruk en overlast van festivals. Daarin moeten we samenwerken." Een opmerking dat zaken evengoed wel voor elkaar komen deed zijn wenkbrauwen fronsen. "Denk nu eens aan een Rijnlandroute. Die komt er nu, maar het traject daartoe heeft zo'n zeventig jaar geduurd. Intensievere regionale samenwerking is nodig om sneller gezamenlijk besluiten te nemen."
Tot slot moedigde Emile Jaensch alle aanwezigen aan om in het voorliggende traject (pas nĂ¡ de verkiezingen van maart 2018 wordt een definitief besluit genomen) vooral hun stem te laten horen in vergaderingen en via zienswijzen.


Autismeweek op de Leo Kannerschool

onderwijs n In de week van 5 tot en met 7 april vond op de Leo Kannerschool voor Voortgezet Speciaal Onderwijs op de Hazenboslaan een projectweek 'Autisme' plaats rond het thema vriendschap en vrije tijd.

Door Willemien Timmers

Op woensdag 5 april kwam het Nederlands Studentenorkest (Nesko) voor de leerlingen optreden. Aansluitend was er een concert voor de omwonenden en andere belangstellenden uit Oegstgeest. De leerlingen hadden hiervoor geflyerd bij de winkelcentra en bij woonzorgcentrum Rustenborch.

In het programmaboekje behorend bij de bijzondere week, laat locatiedirecteur Douwe Splinter weten dat de kerngedachte van de projectweek is om de mogelijkheden te zien voor het aangaan van vriendschappen. "Leerlingen moeten zich bewust worden van de eigen mogelijkheden, het verantwoord omgaan met vriendschap en vrije tijd, en vooral van de kansen die gepakt kunnen worden om de eigen sociale omgeving te vergroten."
In de Autismeweek namen de leerlingen onder andere deel aan het 'Accept!'-project, dat tot doel heeft om jongeren te leren zichzelf te accepteren en geaccepteerd te worden door leeftijdsgenoten. De trainingen richtten zich op het maken van vrienden en het onderhouden van vriendschappen.
De studenten van het Nederlands Studenten Kamerorkest, die van 2 tot en met 9 april een tour door Nederland maakten, hadden aangeboden ook in Oegstgeest een concert te geven. "Dat paste voor ons mooi in de projectweek," zegt Douwe Splinter enthousiast. "Leuk dat de leerlingen ook de buurt ingingen om mensen uit te nodigen. Daarmee maak je weer nieuwe vriendschappen mogelijk."
De locatiedirecteur is ook enthousiast over de ervaring die zijn leerlingen hadden tijdens het Nesko-concert. "Voor veel kinderen was het de eerste keer dat ze luisterden naar klassieke muziek, en ze genoten ervan. Dat was te merken aan het stevige applaus dat de studenten kregen. Volgend jaar hopen we te starten met muziekonderwijs op onze school. Dat wordt dat een verplicht vak, waarbij leerlingen kunnen kiezen uit een instrument of zang. Belangrijk dat we op die manier de talenten van onze leerlingen naar boven laten komen."
Splinter benadrukt wel dat de huidige huisvesting ouder wordt, en niet echt geschikt is voor 'zijn' leerlingen, die allemaal een vorm van autisme hebben. "Ik hoop nog steeds op ontwikkelingen richting andere, goede huisvesting. De gemeenteraad komt in mei hier op bezoek, en dan zullen we het hier zeker over hebben."

Ademloos luistert het publiek naar de getalenteerde studenten van het Nederlands Studentenorkest. | Foto Willemien Timmers