Jens (Hofdijckschool) en Julian (De Zilveren Maan in Nieuwkoop) wonnen een plek in de provinciale finale. | Foto PR
Jens (Hofdijckschool) en Julian (De Zilveren Maan in Nieuwkoop) wonnen een plek in de provinciale finale. | Foto PR Foto:

Jens Labordus ronde verder in Nationale Voorleeswedstrijd

voorlezen n Op woensdag 29 maart werd er in een volle theaterzaal van Het Leidse Volkshuis van Leiden de kwartfinale van de Nationale Voorleeswedstrijd gehouden.

Elf voorleeskampioenen uit de regio namen om de beurt plaats in de voorleesstoel op het podium.

Jens Labordus van de Hofdijckschool uit Oegstgeest won al de regiowedstrijd van Oegstgeest, Wassenaar en Leiderdorp op 13 februari en nu ging hij op voor de grotere regio waar onder andere Rijnsburg, Katwijk, Voorhout, Nieuwkoop, Noordwijkerhout, Boskoop, Alphen aan den Rijn en Leiden onder vallen. Jens las voor uit De Gorgels.

Het niveau van alle deelnemers was hoog

Elf jongens en meisjes streden om de eerste plek. De zaal zat vol met broertjes, zusjes, vriendjes, ouders, opa's, oma's, juffrouwen en meesters.

De deelnemende leerlingen uit groep 7 en 8 hadden ieder vijf minuten om het publiek en de jury van hun voorleeskwaliteiten te overtuigen. De jury bestond uit Jane Mooijenkind (jaarcoördinator IMC Weekendschool Den Haag), Jan Halin (opleidingsdocent pabo hogeschool Inholland Den Haag) en Patrick Smits (docent Leo Kannerschool).

Nadat alle elf deelnemers voorgelezen hadden, trok de jury zich terug voor het beraad. De spanning in het publiek was te snijden. Gelukkig voerde presentator Martijn Donders een leuke pauzeact uit. Het was geen makkelijke klus voor de jury want het niveau van alle deelnemers was hoog. Tijdens de prijsuitreiking gaf de jury dan ook aan iedere deelnemer een compliment.

Jens Labordus won, samen met Julian (van OBS De Zilveren Maan in Nieuwkoop), ook deze voorleeswedstrijd na een spannende strijd. Nu gaat hij op voor de provinciale halve finale op 19 april in het bibliotheektheater in Rotterdam. De landelijke finale zal eind mei gehouden worden.

De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van de Stichting Lezen in samenwerking met de bibliotheken en wordt financieel mogelijk gemaakt door Stichting Lezen.