Feest bij de onthulling van de naam Dorpscentrum. | Archieffoto Wil van Elk
Feest bij de onthulling van de naam Dorpscentrum. | Archieffoto Wil van Elk Foto:

Platform Kunst, Cultuur & Erfgoed XI

ontmoeting n Het Platform voor Kunst, Cultuur en Erfgoed in Oegstgeest is een 'ontmoetingsplaats' voor zo'n twintig mensen en organisaties dir zich inzetten voor kunst, cultuur en erfgoed in Oegstgeest. De deelnemers zijn van heel verschillende komaf: variƫrend van Bibliotheek en Dorpscentrum tot Jeugdtheater en gedreven particulieren en ondernemers. Komende weken stellen de platformleden zich in deze rubriek voor. Deze week: Dorpscentrum kloppend hart van Oegstgeest.

Het Dorpscentrum Oegstgeest bestaat nu zo'n twee en een half jaar. Een groep vrijwilligers heeft eind 2014 het beheer van het gebouw, dat toen nog het Gemeentecentrum heette, overgenomen van de Protestantse Gemeente Oegstgeest (PGO). Het Dorpscentrum kreeg twee jaar de tijd om zijn bestaansrecht te bewijzen en te werken aan de missie: een ontmoetingsplaats zijn voor alle inwoners in Oegstgeest rondom de thema's Zingeving en Welzijn.

Het Dorpscentrum heeft zich de afgelopen periode voorspoedig ontwikkeld en het vervult nu een centrale, verbindende rol in het dorp. Steeds meer organisaties en instellingen weten het Dorpscentrum te vinden voor het organiseren van bijeenkomsten, cursussen, lezingen en dergelijke. Ook kent het Dorpscentrum een aantal vaste gebruikers. Zo is bijvoorbeeld het kinder- en jeugdwerk in het Dorpscentrum gehuisvest, geeft de muziekschool er lessen en worden er yoga- en inburgeringscursussen gegeven. En elke dinsdagochtend is er een koffieochtend. Elke dag bezoeken vele Oegstgeestenaren het Dorpscentrum voor een activiteit, waarbij ze andere mensen ontmoeten. Het Dorpscentrum wil uitdrukkelijk meer zijn dan alleen een zalencentrum. Het wil een ontmoetingsplaats zijn voor alle inwoners van Oegstgeest: jong, middelbaar en oud, vitaal en minder goed ter been, denkers en doeners, en van alle gezindten. Sinds 1 januari staat het Dorpscentrum op eigen benen, en draait op de inzet van ruim 70 vrijwilligers.