Het Jacques Thibaud Trio: Burkhard Maiss viool, Hannah Strijbos altviool en Bogdan Jianu cello. | Foto PR
Het Jacques Thibaud Trio: Burkhard Maiss viool, Hannah Strijbos altviool en Bogdan Jianu cello. | Foto PR Foto:

Veel reizen hoort bij het leven van een musicus

n Altvioliste Hannah Strijbos over haar strijktrio in Berlijn, leven in Londen en het Residentie Orkest

muziek n In de Zondagmatinee in de Paulus van 9 april om 16.00 uur, de laatste dit seizoen, speelt het Jacques Thibauld Ensemble fluitkwartetten van Mozart en onder meer een serenade van Beethoven. De fluitiste is Eleonore Pameijer, ook hier een graag geziene gast – vorig jaar nog in het lentefestival van Cultuurfonds Oegstgeest.

In de kern is deze formatie een strijktrio: Burkhard Maiss viool, Hannah Strijbos altviool en Bogdan Jianu cello, standplaats Berlijn. Strijbos is vanaf volgend seizoen óók soloaltist van het Residentie Orkest. Amsterdam, Berlijn, Londen en straks Den Haag, zij reist wat af. "Door Eleonore Pameijer ben ik in dit trio terecht gekomen. Ik speelde met haar in het Leo Smit Festival en zij regelmatig met het Jacques Thibaud Trio. Burkhard en Bogdan zochten een andere altviolist, dat was in 2011. Ik was nog niet eens klaar met mijn bachelor in Amsterdam, dacht niet echt na over de praktische kant: zij in Berlijn en ik wilde wellicht ergens anders heen voor mijn master. Een jaar later ben ik naar Londen verhuisd om aan de Guildhall School of Music and Drama af te studeren. Toch heeft het stand gehouden." En: "Veel heen en weer vliegen, reizen hoort nu eenmaal bij het leven van een musicus. Dat is niet romantisch of avontuurlijk want vaak wachten op een vliegveld en op je bestemming heb je geen tijd om iets te zien of te doen. We gaan meteen met elkaar aan de slag. In een vliegtuig of trein kan ik goed muziek bestuderen of een boek lezen." Hannah stamt uit de "basisschool" van de befaamde vioolpedagoog Coosje Wijzenbeek, daaruit is menige topviolist voortgesproten. "Bij Coosje heb ik van jongs af aan veel kwartet gespeeld. Dit doe ik naast het trio nog steeds. Ik kan niet zeggen wat ik liever doe, het is heel anders. In een kwartet ben je vooral bezig met z'n vieren als één instrument te klinken, in een trio is je rol veel solistischer." Straks het Residentie Orkest erbij? "Ik werd een paar keer uitgenodigd als gastaanvoerder van de altviolen, dat was heel leuk, en toen heb ik auditie gedaan. Het was wel even slikken toen ik deze baan kreeg. Ik woon al ruim vijf jaar in Londen, heb er een leven opgebouwd. Ben er wel heel blij mee, het is een nieuwe uitdaging. En ik kijk ernaar uit weer veel in Nederland te zijn, met de Brexit komt dit misschien wel goed uit.
Kaarten zijn te koop bij de Rijnlandse Boekhandel, reserveren via tickets@musaix.org. Zie voorts www.muziekkamer-oegstgeest.nl


De Gruffalo in de Bieb

lezen n Op 7 april start de landelijke actie 'Ik wil een prentenboek!'.

Met deze actie (zie elders op deze pagina) wordt jaarlijks een bepaald boek onder de aandacht gebracht.

(Voor) lezen is voor een kind van onschatbare waarde. Naast het plezier van het samen lezen is het van groot belang dat kinderen goed leren lezen.

De Gruffalo wordt voorgelezen in de bibliotheek: Woensdag 5 april om 14.30 uur. Na het voorlezen wordt er geknutseld n.a.v. het boek. Voor kinderen van 3-7 jaar.

Dansworkshop 'De Gruffalo in beweging': Zaterdag 8 april: 14.00 uur en 14.45 uur. Balletschool Giselle verzorgt twee dansworkshops voor kinderen van 4-7 jaar i.s.m. de bibliotheek en de Rijnlandse boekhandel.

Marnick Theater speelt: het verhaal van de Gruffalo: Zaterdag 22 april om 11.30 uur in Vestiging Oegstgeest. Alle dieren komen voorbij en wie weet komen we de Gruffalo ook nog wel tegen. Een interactieve voorstelling met muziek, beweging.


Reserveer een gratis plek voor kind(eren) via www.bibliotheekbollenstreek.nl/jeugdagenda. Boekverkoop door de Rijnlandse Boekhandel na afloop van de voorstellingen.