Floor Duiker op 'zijn' landgoed in 2015, na een zware zomerstorm. | Archieffoto Willemien Timmers
Floor Duiker op 'zijn' landgoed in 2015, na een zware zomerstorm. | Archieffoto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

'Tuinbaas' Floor Duiker van landgoed Oud-Poelgeest overleden

herinnering n Na een slopende ziekte is Floor Duiker, tuinbaas van landgoed Oud-Poelgeest op maandag 27 maart overleden. Tot voor kort was hij nog wekelijks te vinden op het landgoed, terwijl zijn ziekte hem dat al bijna niet meer toestond.

Sinds 2012 was Floor verbonden aan Oud-Poelgeest. Eerst als adviseur van de Stichting Erfgoed Oud-Poelgeest, maar al snel werd hij vol ingezet bij de organisatie van de vrijwilligers en als coördinator van het onderhoud.

'Overal op het landgoed zijn zijn sporen te vinden'

Zijn enorme passie voor alles wat groeit en bloeit maakte hem onmisbaar voor het herstel en onderhoud. Onder zijn leiding werd een begin gemaakt met het verwijderen van onder andere bramen en de woekerende Amerikaanse vogelkers, die de bloei van de bolgewassen belemmerden. Juist in deze tijd van het jaar is te zien hoe prachtig deze stinzenplanten tot volle rijkdom zijn gekomen. De laatste jaren was Floor nauw betrokken bij het herstel van de vormen van het landgoed zoals dat er in het midden van de 19e eeuw uitzag. Een begin daartoe is ondertussen gemaakt, maar een aantal projecten loopt nog. Begin dit jaar zijn er, mede door zijn bemoeienis, rondom kasteel en koetshuis een aantal bijzondere bomen en rhododendrons geplant. Een oude en holle beuk dichtbij het kasteel werd in februari dit jaar geveld en op die plek staat nu een grootbladige linde. Professor Boerhaave wilde die, als bewoner van Oud-Poelgeest, graag op het landgoed in zijn verzameling bijzondere bomen opnemen, maar het is hem toentertijd niet gelukt die te verkrijgen. Floor was reuze trots dat dit hem wel gelukt is. Zijn plantenkennis wilde hij graag doorgeven en zijn cursussen voor de vrijwilligers waren altijd druk bezocht. Vorig jaar is hij begonnen met het geven van snoei- en bodemverbeteringscursussen aan de vrijwilligers, maar ook het omgaan met de motorzaag werd niet vergeten. Zijn kennis en ervaring zijn daarmee voor een groot deel doorgegeven.
Overal op het landgoed zijn zijn sporen te vinden, niet in de laatste plaats de mooie jeu-de-boules baan bij het koetshuis die Floor achterlaat voor hotelgasten en vrijwilligers. Wij zullen zijn prachtige werk in ere houden en zijn passie voor dit stuk Oegstgeester historie in grote dankbaarheid voortzetten. De Stichting Erfgoed Oud-Poelgeest en met ons vele Oegstgeestenaren zullen zijn aanwezigheid node missen.

De uitvaart zal komende vrijdag plaatsvinden. Gelegenheid tot condoleren zal er zijn in het Koetshuis van 'zijn' Oud-Poelgeest.


MeerWonen ontvangt Huidzorg

buren n Woningcorporaties kan de komst van een een nieuwe huisgenoot tegemoet zien.

Voor de nog beschikbare ruimte in hun kantoorpand aan de Gladiolenlaan (vorig jaar verhuisden zij van de Rozenlaan naar dit kleinere pand) is een nieuwe huurder gevonden. Alle vier beschikbare units worden verhuurd aan Huidzorg Oegstgeest. De komende periode vindt een verbouwing plaats en per 1 juli zal de praktijk opengaan.