Noé Inui en Vassilis Varvaresos zijn een onweerstaanbare combinatie. | Foto Yannis Gutmann
Noé Inui en Vassilis Varvaresos zijn een onweerstaanbare combinatie. | Foto Yannis Gutmann Foto: Yannis Gutmann

Inui en Varvaresos weer terug in De Grunerie

muziek n Een onweerstaanbare combinatie, zo kun je dit duo van violist Noé Inui en pianist Vassilis Varvaresos gerust noemen.

Als duo zijn zij regelmatig te beluisteren in toonaangevende zalen in vele Europese landen, waaronder de Benelux, maar ook in Azië en de VS. In 2016 traden zij op in de Kleine Zaal van het Concertgebouw, een recital dat met veel enthousiasme en lovende recensies werd ontvangen. Hun eerste cd als duo - met werken van Strauss en Schumann - werd in Nederland opgenomen en in oktober 2015 op het Nederlandse label Navis Classics uitgebracht. In toonaangevende vakbladen en Nederlandse dagbladen ontving deze CD louter 4 en 5 sterren.
In De Grunerie zullen zij aanstaande zondag werken spelen van Schumann, Paganini, Liszt, Ysaÿe en Schubert.
Violist Noé Inui (1985) is een wereldburger pur sang: een Japanse vader, een Griekse moeder en geboren in Brussel. Daar begon hij op 4-jarige leeftijd met de eerste vioollessen en rondde later zijn studies af in Parijs, Karlsruhe en in Düsseldorf, de stad waar hij woont. Noé, die vijf talen vloeiend spreekt, won eerste prijzen bij onder meer Young Concert Artists/New York, het Sibelius Concours/Helsinki (Young Talents' Prize) en de topprijs Prix Julius Baer van de Verbier Festival Academy. Geliefd als solist bij orkesten en als kamermusicus, deelde Noé het podium met coryfeeën als Leonidas Kavakos en Martha Argerich. Hij heeft diverse cd's op zijn naam staan.
De Griekse meesterpianist Vassilis Varvaresos (1983) was in 1998 de jongste winnaar ooit van Young Concert Artists/New York. Daarna vielen hem nog diverse internationale prijzen ten deel, waaronder in 2014 de derde prijs van het Enescu-concours in Boekarest en in 2015 de 2e prijs van de Monte Carlo Piano Masters. Hij studeerde aan de Juilliard School in NYC en in Parijs aan het CNSMD. Deze "Most Promising Young Greek Artist" treedt, behalve als kamermusicus, is ook regelmatig te horen als solist bij orkesten en in solorecitals: in 2015 maakte Vassilis zowel zijn solodebuut in de Tonhalle van Zürich als in de Wiener Musikverein. Vassilis heeft twee cd's op zijn naam staan en zal in 2017 zijn derde cd uitbrengen.

zondag 26 maart, 16.00 uur. De Grunerie Oegstgeest

Toegangsprijs 20 euro. Graag reserveren per mail: grunerie@hetnet.nl


Passieconcert 'In Nomine Domini'

muziek n Op zondag 9 april geeft kamerkoor Cappella pro Cantibus een passieconcert in de Groene Kerk in Oegstgeest.

In dit concert voor stemmen en strijkers wordt de dubbele atmosfeer van de liturgie van Palmzondag tot uiting gebracht: een intocht met jubelzang, direct gevolgd door de vooruitblik op de Passie. Het concert opent met het In Nomine Domini voor strijkkwartet uit de Missa Gloria tibi Trinitas van John Tavener, waarna het thema 'In Nomine' als een constante factor blijft terugkeren in werken van verschillende Engelse componisten. De vocale muziek laat zich omschrijven als een vooruitblik op de Passie, met werken van de componisten na Taverner. Van de meer bekende Thomas Tallis klinken zijn twee beroemde sets Lamentations of Jeremiah, en van William Byrd een prachtige vierstemmige mis.

Het concert staat onder leiding van dirigent Rens Tienstra. Met medewerking van het Gaudi Kwartet en Hans de Jong, orgel. Locatie: Groene Kerk, Haarlemmerstraatweg 6, Oegstgeest, 9 april, 15.00 uur. Toegang gratis, collecte bij uitgang. Meer info: www.cappellaprocantibus.nl.