Afbeelding
Foto: Wil van Elk

Opnieuw plan voor windmolens bij Akzo

Sassenheim n Het bedrijf AkzoNobel komt opnieuw met het plan om windturbines te plaatsen op zijn terrein.

Door Nico Kuyt en Marieke Voorn

Een inwoner van Teylingen maakt zich zorgen, zo schrijft hij in een ingezonden brief aan B&W. Het gaat om twee windmolens met een hoogte van 116 meter met een tophoogte van 171 meter. Om het in vergelijking te stellen; de kerktorens van Sassenheim en Voorhout zijn beide ongeveer 45 meter. De nieuwe molens moeten dienen tot het eco-vriendelijk voorzienen van energie voor Akzo.

Enkele jaren geleden is het idee voor een realisatie van drie windmolens nog door het bedrijf op koud ijs gezet. Horizonvervuiling was op dat moment het grootste protest tegen de bouw, zo bleek destijds uit een door Akzo georganiseerde informatieavond.

In de Voortgangsrapportage Windenergie december 2016 van de provincie Zuid Holland is opgenomen dat er wordt gestreefd naar het verlenen van een omgevingsvergunning medio juli van dit jaar. Daarvoor is een bestemmingsplanwijziging nodig. De brief van de bezorgde inwoner is voor pre-advies naar het Teylingse college.

AkzoNobel was niet in de gelegenheid te reageren voordat deze krant naar de drukker moest. De reactie leest u op www.deteylinger.nl.


Met het Repair Café scherp de tuin in

repareren n Eerst snoeien, dan groeien en bloeien. Tuinliefhebbers weten dat en zorgen in het voorjaar voor scherp gereedschap. Daarom krijgen ze gratis slijphulp van Repair Café Oegstgeest op zaterdag 25 maart.

Wie andere kapotte dingen uit huis meebrengt, krijgt ook reparatiehulp van de vrijwilligers uit het dorp. Tussen 10 en 13 uur in het Dorpscentrum aan de Lijtweg 9.

Heggen- en snoeischaren, grasmaaiers, schoffels en alles met een scherpe rand, ze worden allemaal lekker scherp gemaakt door deskundigen met goed slijpmateriaal. Ook een schoonmaak- en smeerbeurt levert goed werkend gereedschap op. Kapotte tuinspullen krijgen hier een tweede leven. Inspiratie voor tuinideeën komen uit de boeken die bibliotheek Bollenstreek Oegstgeest ter inzage legt.
Bij het Repair Café helpen mannen en vrouwen met het maken van bijna alles wat in huis kapot ging: fietsen, computers en randapparatuur, meubels, elektrische apparaten, elektronica, kleding en textiel, speelgoed, voorwerpen van metaal, kunststof of aardewerk.
Door te repareren in plaats van weg te gooien, blijft de afvalberg wat kleiner. Goed voor het milieu en prettig voor de portemonnee. Samen repareren is leerzaam en nog gezellig ook. In het Dorpscentrum is volop gelegenheid voor ontmoeting bij koffie en thee. Meer op www.repaircafeoegstgeest.nl.


Fonds Gehandicaptenzorg

geven n Het Fonds Gehandicaptenzorg collecteert van 26 maart tot 1 april.

In Nederland zijn er 1.7 miljoen mensen met een handicap. Zij kunnen alleen met extra ondersteuning een sport beoefenen. Het Fonds Gehandicaptensport zet zich in om sport voor iedereen met een handicap structureel mogelijk te maken en om het sportaanbod kwalitatief en kwantitatief te verbeteren.

De organisatie kan in Oegstgeest nog collectanten gebruiken. Wie zich een of twee avonden hiervoor wil inzetten, geeft zich op bij Peter Elsakkers via peterelsakkers@ziggo.nl.


Halve eeuw Lange Voort

winkelen n Het bestuur van Winkelcentrum Lange Voort werkt samen met reclame en mediabedrijf Buro Toob de plannen uit voor leuke activiteiten voor het vijftigjarige bestaan.

Ze trappen op woensdagavond 26 april af met Late-Night-Shopping. Een gezellige avond waarbij de kermis voor het eerst 'draait', er is een knikkerwedstrijd en afsluitend de jaarlijkse vuurwerkshow. Naast muziek, lekkere hapjes en drankjes, is er ook een niet te missen 'taart-moment'.

Op de foto: Toob Alers, Eva Soós, Maus Robben van Buro Toob, en de bestuursleden Martin van Strien, Linda Tromp, Alexander Beekhuis en Kees-Jan te Nijenhuis, werken creatief en enthousiast aan nog veel meer leuke en gekke acties waarbij 'vijftig' het toverwoord is. | Foto: Wil van Elk