Afbeelding
Foto:

In memoriam Dr. Constance (Stans) Eikelenboom

herinnering n Stans Eikelenboom, een unieke markante persoonlijkheid, wel bekend in Oegstgeest en ver daarbuiten, is op 12 maart onverwacht op 95-jarige leeftijd - nog steeds in de bloei van haar leven - overleden.

Twintig jaar gelden heeft zij De Bomencursus in Oegstgeest opgericht, welke sinds 2013 haar naam draagt en dus bekend is als Stans' Bomencursus. Deze wordt in voor- en najaar gehouden met steeds een nieuw programma in het Dorpscentrum. Ook dit voorjaar (op 4 april) start er een Stans' Bomencursus.
Stans heeft vele mensen weten te raken met haar unieke persoonlijkheid, immer geïnteresseerd in haar medemens. Ze heeft haar hele leven in dienst gesteld van kennis en daarmee meer begrip voor de biodiversiteit en het behoud daarvan. Ze was een waardig voorvechtster van een leefbare aarde nu en in de toekomst.
Constance Eikelenboom was Erelid van de Society of Environmental Toxicology and Chemistry (SETAC), Europe. Van 1961 tot 1983 heeft zij gewerkt bij de Keuringsdienst van Waren, waar zij in 1977 als eerste chemicus in Nederland PolyChloorbifenylen (PCB's) in koemelk vond. Daarna heeft zij haar wetenschappelijk werk voortgezet bij diverse universitaire instellingen. Ook organiseerde zij talloze internationale conferenties op haar vakgebied. Ook gaf zij cursussen en initieerde ze academische awards.

Stans was erelid van de Leidse roei- en zeilvereniging Die Leyte en de Oegstgeester Tafeltennisvereniging Pecos. "Je kunt beter gaan tafeltennissen dan naar de dokter," zei Stans op haar negentigste verjaardag. "Want tafeltennissen is goed voor je gestel, en in een wachtkamer zitten, daar word je alleen maar slechter van.''

Voorziter Ted van den Berg: "Constance was heel lang actief achter de tafeltennistafel en tot vorige week nog altijd aanwezig bij onze woensdag ochtend groep. Stans was altijd vriendelijk, vrolijk, slim en relativerend. Prachtige eigenschappen die zij ook inzette om de woensdagochtendgroep van Pecos tot een hecht collectief te smeden. Zelf heb ik vaak met Constance gedubbeld op het oliebollentoernooi en daar refereerde ze altijd met enthousiasme aan als ik haar tegenkwam. Dat ze bijna haar heup had gebroken door mijn jonge fanatisme liet ze, heel chique, gelukkig altijd achterwege. We danken dat Constance zo lang lid is geweest en dat we haar op haar 90ste verjaardag in het zonnetje hebben kunnen zetten als Pecos' oudste lid.

De lijfspreuk en rode draad in Stans' leven was: 'De mens is slechts een onderdeel van de natuur'.

Afgelopen maandagmiddag werd op Rhijnhof in Leiden afscheid genomen van Constance Eikelenboom.

Op de foto (uit de Oegstgeester Courant van 15 juni 2011) staat Constance Eikelenboom voor de tafeltennistafel, nadat de gemeente haar als 90-jarige gehuldigd had als oudste Pecoslid.