Het gebouw van De Vaart blijkt toch niet zo geschikt te zijn voor gesloten jeugdopvang. | Foto Nico Kuyt
Het gebouw van De Vaart blijkt toch niet zo geschikt te zijn voor gesloten jeugdopvang. | Foto Nico Kuyt Foto: Nico Kuyt

Jeugdzorg De Vaart sluit deuren

jeugdzorg n De instelling van gesloten jeugdzorg De Vaart aan het Poelruiterpad gaat sluiten. De jeugd wordt, na de sluiting, zoveel mogelijk in de regio opgevangen. Het gaat daarbij om instellingen in Alphen en Oegstgeest.

Door Nico Kuyt

Het is al jaren een gedoe rond de gebouwen naast de jeugdgevangenis Teylingereind. Het gebouw van De Vaart was als uitbreiding van de gevangenis bedoeld, maar na de realisatie bleek er geen behoefte meer aan. Het werd bovendien in 2011 gebouwd op een veld dat eigenlijk bedoeld was voor recreatie van de Klinkenbergerplas, maar de voormalige gemeente Sassenheim bleek dat te zijn vergeten en het veld kon niet meer worden opgeëist. Uiteindelijk werd het leegstaande gebouw verhuurd aan De Vaart voor de gesloten behandeling van jeugd van 12 tot en met 18 jaar die te kampen heeft met ernstige problematiek, zoals loverboys.

Maar na enkele jaren sluit ook De Vaart weer de deur. De Vaart vindt het gebouw toch een beetje teveel een gevangenis gelijken en ook is de huur van het ministerie te duur. Daarnaast wil het ministerie het alsnog als jeugdgevangenis inzetten. Tevens wil De Horizon uit Rotterdam, waaronder De Vaart valt, dichter bij huis de jeugd opvangen.

In de nieuwe contracten met de zorgaanbieders is overeengekomen dat tweederde van de jeugdigen binnen de regio, dus in Alphen en Oegstgeest worden opgevangen. De overigen zijn geplaatst in Rotterdam of Den Haag, maar de regio gaat onverminderd voort om ook deze naar de regio toe te halen.


Lente-evenement in De Kempenaer

winkelen n Winkelgebied de Kempenaer viert de start van een nieuw seizoen met hun lente-evenement.

Op zaterdag 25 en zondag 26 maart zetten de winkeliers van De Kempenaerstraat hun kopende en vaste klanten in het zonnetje. Met presentjes, demonstraties en proeverijen vindt de kick-off van de lente hier plaats. Op zaterdag 25 maart ontvangen bezoekers bij hun aankoop een leuk lentecadeau van de meeste winkeliers. Albert Heijn laat de bezoekers door middel van demonstraties en proeverijen kennismaken met hun eigen voorjaarsproducten. Zondag 26 maart staat in het teken van een speciale lente-koopzondag. Alle (vaste) klanten kunnen dan langskomen om zich te laten verwennen met nog meer cadeautjes. Op www.kempenaerstraat.nl staat vermeld welke winkels er deze dag open zijn.