Bij het publiek ging het dak eraf afgelopen zaterdag. Inzet: Burgemeester Jaensch met Kevin Vreeken. | Foto Wim van Tuijl Foto: Wim van Tuijl

Fiks handhaaft zich in overgangsklasse

korfbal n In het kader van kennismaking met de Oegstgeester sportverenigingen bracht burgemeester Emile Jaensch een bezoek aan Fiks. Hij trof het: Fiks speelde, met name in de tweede helft, een wervelende partij korfbal die het vele publiek in extase bracht.

Door Wim van Tuijl

Voorafgaand aan de laatste reguliere zaalcompetitieronde konden nog vijf van de acht ploegen degraderen: Fiks, Bep, ZKV, Dos Kampen en Wit Blauw Kampen. Niet verwonderlijk dat er een enorme spanning op de wedstrijd tegen Wit Blauw Kampen stond. Sporthal de Cuyl was bomvol. Trommel, megafoon en talloze ratels verhoogden het decibellenniveau naar ongekende hoogte.

De ontmoeting begon iets later omdat na het voorstellen van de ploegen diverse confettibommen de vloer oranje blauw kleurden. De schoonmaakploeg had de zaak snel op orde en floot het prima leidende arbitraire duo de aanvangsakkoorden. Het was snel duidelijk dat er bij de thuisploeg een te grote spanning heerste. Dit was te constateren in de aanvalsopbouw, waarbij veel te vaak balverlies werd geleden. De Kampenaren straften dit af met een 3-7 voorsprong rond de 8e minuut. Het leek er even op dat Fiks zou bezwijken onder de mentale druk. "Vandaar dat ik een time out aanvroeg," aldus trainer Rick Nell, die na afloop aangaf voor een jaar te hebben bijgetekend. "Ik wees mijn team om opdrachten, zoals scherper verdedigen echt te gaan uitvoeren en aanvallend minder gejaagd te spelen." Geen woorden die aan dovemansoren waren gericht. De thuisploeg hervond het goede spelniveau. Roy en Kevin Vreeken haalden met optimaal verdedigen de schotkracht van de aanvalspunten van de tegenstander uit het ritme en bovendien etaleerden beide spelers, samen met Dominic van Welzen, een uitstekende afronding van de mogelijkheden. Zij zouden met respectievelijk 9, 3 en 7 treffers dominant bijdragen in de uiteindelijke 25-19 zege. Fiks haalde op tot 8-8, maar liep aanvankelijk nog wel achter de tegenstander aan. In de slotseconde zorgde Kevin Vreeken voor een 12-12 ruststand.

De Cuyl 'ontploft'

Roy Vreeken bracht in de tweede rondgang aanvankelijk Fiks aan de leiding. Die wist de opponent nog te beantwoorden. Het breekpunt kwam in minuut 34. Toen gingen de andere spelers van Fiks mee-scoren. Binnen 7 minuten bogen Dionne Blangé, Dominique Roest (2), Lianne Anholts, Jan Anholts (2), Roy Vreeken en Dominic van Welzen de 13-15 achterstand om naar een 21-16 voorsprong. Het spel en de schotkracht van Fiks hadden in die fase een zo grote suprematie, dat Wit Blauw de weg kwijt was. Onder luide aanmoedigingen van 'de 9e man' (publiek), liep Fiks uit naar 24-17 en na 24-19 gaf Dominic van Welzen een passend slotakkoord aan deze geweldig voor Fiks verlopen wedstrijd. De Cuyl ontplofte in figuurlijke zin na het laatste fluitsignaal en publiek en spelers vlogen elkaar in de armen. De burgemeester had optimaal genoten van de geweldige wedstrijd die Fiks tentoonspreidde en was onder de indruk van de hartstochtelijke betrokkenheid van het publiek bij de verrichtingen van hun ploeg. Hij betrad de hal om spelers, trainer en teamleider Nico van Welzen te feliciteren met dit prachtige resultaat, waardoor directe degradatie is ontlopen. "Iedereen voerde zijn/haar taak optimaal uit in de tweede helft, waardoor de tegenstander vleugellam werd gemaakt," sprak een uitbundige Rick Nell. Nadrukkelijk complimenteerde hij het verdedigende werk van de gebroeders Vreeken.

Ruimschoots na de wedstrijd werd via livestream de ontmoeting Dos Kampen tegen HKV/Ons Eibernest gevolgd. Laatstgenoemde won en dit betekent dat Dos Kampen degradeert en Fiks ook de play out wedstrijd tegen de nummer 7 van de andere overgangsklasse ontloopt. Fiks 1 heeft zich gehandhaafd.