Inwoners en bestuurders in gesprek over de toekomst van de Leidse regio. | Foto PR
Inwoners en bestuurders in gesprek over de toekomst van de Leidse regio. | Foto PR Foto: PR

'Krachten bundelen oké, maar houd aandacht voor het lokale'

regio n Dat Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude de krachten moeten bundelen om bovenlokale problemen slagvaardig aan te kunnen pakken, dat is ook voor de inwoners uit de verschillende gemeenten klip en klaar, zo bleek vorige week dinsdag tijdens een discussieavond over bestuurlijke samenwerking in Corpus. Maar het is wel heel belangrijk dat er ook aandacht blijft voor de buurten en wijken, dat de lijnen tussen burgers en bestuurders kort blijven. Die boodschap kregen de vijf gemeentebesturen mee voor hun zoektocht naar een modus om de onderlinge samenwerking bestuurlijk vorm te geven. Nog voor de zomer moet daarover een besluit genomen worden.

Door Corrie van der Laan

Al ruim een jaar praten de vijf gemeenten in de Leidse regio over nauwere samenwerking. Vorige week dinsdagavond was gereserveerd om extra input te krijgen van burgers, bedrijven en instellingen. Op welke gebieden vinden zij regionale samenwerking nuttig of zelfs noodzakelijk, in welke vorm zou die samenwerking moeten worden gegoten en wat zien zij daarbij als kansen en wat als mogelijke valkuilen?

Ondernemers en maatschappelijke instellingen zien eigenlijk alleen maar voordelen van innigere banden tussen de regiogemeenten. Vooral vanwege de grotere slagkracht en snellere besluitvorming die dat oplevert. Maar ook de trekkracht van een wat grotere agglomeratie voor (inter)nationale investeerders met positieve effecten op economie en werkgelegenheid werd benoemd.
Inwoners zien zeker ook wel een meerwaarde, vooral als het gaat om het borgen van goede voorzieningen op gebied van zorg, welzijn sport en cultuur, en het daadkrachtig oppakken en doorhakken van knopen bij bovenlokale vraagstukken. Maar de bestuurders werden ook duidelijk gewezen op het belang van het behouden van de lokale verbondenheid.
Dat die verbondenheid er is, bleek ook uit de resultaten van een peiling die voorafgaand aan de discussieavond was gehouden onder de inwoners. Naar bijna elfduizend willekeurig gekozen huishoudens in de regio was een vragenlijst gestuurd. 1950 formulieren (18 procent) kwamen ingevuld terug. Ruim driekwart van de geënquêteerden gaf aan zich zeer betrokken te voelen bij de eigen wijk of buurt. Overigens houdt de interesse van de meeste mensen niet op bij de gemeentegrenzen; ruim de helft van de inwoners gaf aan zich ook betrokken te voelen bij de Leidse regio.


Mobiliteitsplan in raad besproken

politiek n Komende donderdag komt het Mobiliteitsplan Oegstgeest 2017-2027 in de commissie Ruimte aan de orde. Het plan werd drie weken geleden door het college vastgesteld. Het Mobiliteitsplan bevat een duidelijke ontwikkelrichting op het gebied van verkeersveiligheid, bereikbaarheid en leefbaarheid en een daarop gerichte aanpak voor de komende tien jaar.

Door Willemien Timmers

"Dat het mobiliteitsplan nu gepresenteerd wordt, is een historisch moment voor het dorp," sprak verantwoordelijk wethouder Wendelien Tönjann afgelopen vrijdag. "Al langer werd er gesproken over een verkeer- en vervoersplan, maar dat werd steeds uitgesteld."
De wethouder benadrukte dat een agglomeratie als Oegstgeest, als het ware ingeklemd tussen de A44 en de gemeente Leiden, complex is als het gaat om verkeersveiligheid, bereikbaarheid en leefbaarheid. "Met 7,8 vierkante kilometer zijn we de op één na kleinste gemeente van Nederland. We zitten middenin de randstad, met een grote verkeersintensiteit, terwijl we wel een enorm groen gevoel hebben. Dat is uniek." Tönjann benadrukte dat samenwerking in de regio helpt met de verkeersdoorstroming. "Als er nu iets gebeurt op de A44, staat het verkeer direct vast in ons dorp. Fijn dat daarom extra maatregelen op regionale wegen worden genomen. De Rijnlandroute bijvoorbeeld is broodnodig."

De wethouder legde uit dat voor wat betreft de bespreking in de raad er hoge, middelhoge en lage prioriteit gegeven kan worden aan verkeerssituaties in het dorp. "We gaan nu eerst over de inhoud praten, want als we nu direct over de financiën beginnen, komen we nergens. De raad kan haar wensen uitten en situaties prioriteren. Zo kan zij, als hoogste orgaan, zelf aangeven waar zij geld aan wil uitgeven met het oog op de nota schuldreductie."
Een aantal projecten staat al op de rol, en daarvoor is ook al (deels) financiële dekking. Zo zal de Rijnzichtweg bij Buitenlust en Nieuw-Rhijngeest worden aangepakt. Ook zal het kruispunt Wilhelminapark/Geversstraat opnieuw worden ingericht. Verder is al afgesproken dat er een studie naar de verkeersveiligheid op de Lange Voort uitgevoerd zal worden, in combinatie met het handhaven van een buslijn. "Het is een uitdaging om de verschillende belangen tegen elkaar af te wegen. Als je de Lange Voort zo inricht dat je niet meer door kunt rijden, zal de busmaatschappij afhaken en zijn routes wijzigen."
Diverse onderwerpen zullen de komende vergaderingen aan de orde komen. "Het tekort aan fietsparkeerplekken bij winkelcentra en bushaltes bijvoorbeeld wordt nog onderzocht."
Over één project is wethouder Tönjann duidelijk: De tweede ontsluiting van Poelgeest, de brug die in samenwerking met Leiden gebouwd moet worden, komt er zeker. In de zomer van 2018 moet er definitief groen licht voor de aanleg gegeven worden. "Er zijn dan nog een aantal hete hangijzers, maar parallel daaraan kunnen de voorbereidingen al lopen."

'Verkeersveiligheid, bereikbaarheid en leefbaarheid zijn belangrijke issues in het dichtbevolkte Oegstgeest.' | Foto Willemien Timmers