Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Rechtvaardig compromis aanlijnen

In verkiezingstijd hebben politieke partijen volop aandacht voor burgers. Helaas is die aandacht veelal van korte duur. Zodra de verkiezingsuitslag bekend is, verdwijnen kiezers weer voor 4 jaar naar de achtergrond en voelen zich dus niet gezien en gehoord.

Deze 'kloof' manifesteert zich ook een lokale democratie als Oegstgeest. Onder de vlag van participatie wil ook Oegstgeest inwoners bij besluitvorming betrekken. Deelnemen betekent helaas niet dat de inbreng serieus genomen wordt.

B & W bestempelen de herinrichting van de Klinkenbergerplas als een "participatief proces". Zij stellen dat het Definitief Ontwerp uit de Klankbordgroep Klinkenbergerplas voortkomt. Inclusief de voorgestelde permanente aanlijnplicht voor honden in het grootste deel van het gebied.

Dat is een onwaarheid. De gemeente heeft deze maatregel zelf in zowel het Voorlopig als Definitief Ontwerp opgenomen. Tot verbijstering van ons en andere Klankbordleden. Daarmee zette ze ons – met 69% van alle bezoekers verreweg de grootste gebruikersgroep van de Klink - in de kou.

Het lijkt er nu op dat zowel het college als de gemeenteraad duizenden steunbetuigingen en zo'n 120 ingediende zienswijzen naast zich neer gaan leggen. Om voor ons onduidelijke redenen spreken veel politici zich tot dusver niet openlijk uit voor het rechtvaardige compromis waar wij om vragen: de permanente aanlijnplicht bij de Grote Plas omzetten in aanlijnen van 1 april tot 1 oktober.

Waarom willen bestuur en politiek zo'n grote groep kiezers in de kou laten staan? Wij zijn de enigen die "intensief recreëren" in de 6 koude maanden van het jaar en de Klink ook sociaal veilig houden. Voor welke andere gebruikers moeten wij dan onze honden aanlijnen? In een gebied waar we al vele tientallen jaren in goede harmonie vertoeven met andere gebruikers?

Worden wij pas weer gehoord en gezien rond de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018? Tegen die tijd zijn wij ons vertrouwen in de politiek definitief kwijt.

Platform Hondenvrienden


Klinkenbergerplas

Wat raar dat mensen straks niet meer mogen wandelen met hun hondje dat los loopt bij de Klinkenbergerplas. Wie lopen daar nu eigenlijk nog meer dan? Ik loop daar bijna elke dag met m'n hond en die geniet daar erg van, net zoals ik. Ik kom bijna elke dag dezelfde mensen tegen en af en toe een hardloper, maar nóóit gemeenteraadsleden en zeker niet met de sneeuw en kou van de laatste maanden.
Onze mooie natuur is er niet om een hek omheen te zetten, maar om er mensen en dieren van te laten genieten. Want mensen maken daar een troep en laten vaak alles maar slingeren, maar dieren doen dat niet. Sommige mensen zijn de mooie natuur niet eens waard en maken er een troep van.
Pas liet een ruiter met paard een paar grote paardenstront liggen midden op het wandelpad. De ruiter werd boos toen ik er wat van zei. En met een hond die af en toe een drolletje laat vallen, wat vaak ook nog opgeruimd wordt, maken ze nu herrie? Ik vind dat echt van de gekken.
Je moet toch wel heel veel gestudeerd hebben, als je als gemeenteraad zulke besluiten gaat nemen: dat je nergens je hond los mag laten lopen. Nog even en dan mag je ook niet meer in het bos van Wijckerslooth lopen.
Ik hoop dat de gemeenteraad er toch nog eens goed over praat want om nu zulke besluiten te gaan nemen, dat de honden daar nooit meer even lekker los kunnen rennen op bepaalde stukken is echt van de zotten.
Ik hoop daar nog vele malen lekker te genieten van de mooie natuur en van alle beesten die daar leven en die je tegen komt tijdens de wandelingen. En zo velen andere met mij.


J.P. Glasbergen, Rijnsburg