Afbeelding
Foto:

Biechtstoel opnieuw ingezegend

kerk n Op 23 februari, na de mis van 9.30 uur, werd de opgeknapte biechtstoel in de H. Willibrord kerk door kapelaan Boris Plavcic opnieuw ingezegend.

"Ook al wordt de biecht tegenwoordig meestal ontvangen tijdens een biechtgesprek in een spreekkamer, deze inzegening van de biechtstoel, die lang buiten gebruik is geweest, is een mooi symbool. Het betekent dat parochianen weer vaker dit mooie sacrament willen ontvangen."

De aanwezigen parochianen reageerden enthousiast. "Ik vind het goed, dat we nu in Oegstgeest de mogelijkheid hebben, om het sacrament van genezing en verzoening in zo'n mooie plek te ontvangen. Tot nu toe moest ik hiervoor naar Wassenaar gaan," aldus Lise Davidson, een parochiaan, die afgelopen jaar 2016, na 22 jaar, opnieuw gebruikt heeft gemaakt van de mogelijkheid om te biechten.

Afgelopen jaar vierde de katholieke kerk het Heilig Jaar van Barmhartigheid. Gedurende dat jaar moedigde Paus Franciscus groot en klein aan om "goed te biechten": dat wil zeggen, het biechtsacrament echt te beleven "als een ontmoeting met God", niet als "een oordeel" of "routinematige formaliteit". Hiermee zinspeelde de Paus op de de biechtpraktijk in vroeger tijden, die vaak routinematig werd beleefd. De katholieken van de oudere generatie ervaren daardoor soms nog steeds weerstand tegen de biecht. Pastoor Michel Hagen behoort zelf nog bij deze oudere generatie en begrijpt deze weerstand vanuit het verleden, maar geeft ook aan: "De laatste jaren is er in de katholieke Kerk in Nederland een herontdekking gaande van het sacrament van de biecht, met name bij jongere mensen. Het is een persoonlijk moment van herstel en een nieuw begin, echt een ervaring van Gods genade, die innerlijke troost en vreugde geeft en weer opbouwt".


Intuïtie vs incompetentie

workshop n Op woensdag 22 maart organiseert Anke Weber Smit een workshop voor hoogsensitive mensen getiteld Intuïtie vs. incompetentie: 'Zet je intuïtie in om je niet meer incompetent te voelen!'

De workshop duurt van 20.00 tot 22.00 uur, en wordt gegeven aan de Vincent van Goghlaan 10 in Oegstgeest. De prijs is € 17,- inclusief thee en koffie. Aanmelden kan tot en met 21 maart via info@ankewebersmit.com.