De commissie wil van 'De Beukenhof' een gemeentelijk monument maken.
De commissie wil van 'De Beukenhof' een gemeentelijk monument maken. Foto: Vereniging Oud Oegstgeest

Platform Kunst, Cultuur en Erfgoed V

ontmoeting n Het Platform voor Kunst, Cultuur en Erfgoed in Oegstgeest is een 'ontmoetingsplaats' voor zo'n twintig mensen en organisaties die zich inzetten voor kunst, cultuur en erfgoed in Oegstgeest. De deelnemers zijn van heel verschillende komaf: variƫrend van Bibliotheek en Dorpscentrum tot Rockschool en gedreven particulieren en ondernemers. Komende weken stellen de platformleden zich in deze rubriek voor. Deze week: De Monumentencommissie.

De Monumentencommissie is adviseur van het college van B&W. Als het college om een vergunning wordt gevraagd voor het aanpassen van een Rijks- of gemeentelijk monument is het college verplicht de mening van de commissie te vragen. Om dat met verstand van zaken te doen, is de commissie breed samengesteld: twee restauratiearchitecten van naam, de welstandsadviseur van de gemeente, een historicus en een lid dat thuis is in regelgeving en procedures. Het advies van de commissie moet ook worden gevraagd wanneer er in het gemeentelijk beschermd dorpsgezicht (de Oranjewijk) of het Rijks-beschermd dorpsgezicht (Wilhelminapark) in het kader van een bouwactiviteit sloop plaatsvindt. Een goed voorbeeld van het werk van de Monumentencommissie is te zien aan het nieuwe 'Witte Huis' aan de Endegeesterstraatweg. Door het meedenken van de commissie staat er een gebouw met de gewenste vier bouwlagen terwijl het zich aandient als een gebouw in drie lagen zoals in de rest van het Wilhelminapark.
Naast de verplichte advisering adviseert de commissie ook uit eigen beweging. Daardoor is voorkomen dat de 17e-eeuwse Kwaakbrug is vervangen door een moderne houten en ligt er het advies bij de gemeente om 'De Beukenhof' vanwege de belangrijke cultuurhistorische betekenis van het gebouw de status van gemeentelijk monument te geven.
De commissie onderhoudt nauwe banden met de Vereniging Oud Oegstgeest. "De trend is dat de gemeente niet alleen naar de gebouwde monumenten kijkt maar naar alle erfgoed: boven en onder de grond en historische structuren. De monumentencommissie zal dan ook tot erfgoedcommissie worden. En dat maakt het samenwerken binnen het platform tot een must!"