Op 5 mei mogen alle Oegstgeester kinderen weer hun spulletjes verkopen. | Archieffoto Willemien Timmers
Op 5 mei mogen alle Oegstgeester kinderen weer hun spulletjes verkopen. | Archieffoto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Inschrijving Kindervrijmarkt 5 mei start online op 1 maart

5mei n Vanaf 2013 is de uitvoering van de Kindervrijmarkt gewijzigd. De gemeente Oegstgeest heeft in samenwerking met de Oranje Vereniging Oegstgeest toen voor een heel nieuwe opzet gekozen. De uitvoering daarvan is in velerlei opzichten positief ontvangen en vormt weer de basis voor de opzet van de Kindervrijmarkt in 2017.

Hoe werkt het sinds de afgelopen jaren? Om te voorkomen dat handelaren en kinderen die niet uit Oegstgeest komen de plaatsen gaan bezetten is besloten om plaatsen toe te wijzen. Verder gelden er een aantal regels waaraan iedere deelnemer moet voldoen.
De belangrijkste regel is dat iedere deelnemer zich vooraf moet aanmelden bij de organisatie van de kindervrijmarkt. Als deelnemer wordt gezien een kind (niet ouder dan 16 jaar) uit een Oegstgeester gezin dat woont op een adres met een postcode genummerd 2341, 2342 of 2343.
Het kindervrijmarkt gebied wordt verdeeld in percelen van ongeveer vier tot vijf meter breed. De percelen worden genummerd. Per postcode (dus per gezin of huisadres) kan worden ingeschreven voor een perceel. Toekenning van een perceel wordt eenmalig belast met een bedrag van 5,00 eoro. Dit bedrag dient te worden voldaan bij het afhalen van de vergunning.
Per perceel wordt een vergunning uitgegeven. De vergunning bestaat uit een papier met daarop het nummer van het perceel. Dit document wordt in een documenten-tas meegegeven. De tas met daarin het document dient op 5 mei zodanig zichtbaar te zijn dat de handhavers kunnen zien dat er sprake is van een reguliere deelnemer.
Het is aan de deelnemers vrij om hun perceel zodanig in te richten dat zij hun spulletjes kunnen uitstallen, muziek kunnen maken, kunnen goochelen en wat dies meer zij, mits de aangegeven breedte niet wordt overschreden en mits de documententas zichtbaar blijft. Het verkopen van handelswaar is niet toegestaan. Onder handelswaar worden gezien die goederen 'die door samenstelling of gebruik niet als komende van de zolder kunnen worden beschouwd'.

Let wel: het gebied is afgesloten voor autoverkeer en in de zijstraten zal op parkeerbeleid worden gehandhaafd. Tevens dient het perceel bij het verlaten 'schoon' te worden opgeleverd.

De percelen worden toegewezen door de organisatie. Deelnemers die langs het parcours wonen krijgen een perceel toegewezen dat zoveel mogelijk voor hun woning ligt. Die deelnemers kunnen middels hun inschrijving kenbaar maken van deze optie gebruik te willen maken. Zij hebben dus op een beperkte wijze een voorkeursbehandeling. Inschrijven dient wel te geschieden voor 31 maart. Later inschrijven mag wel, maar dan vervalt de mogelijkheid van de voorkeursplaats.

Vervolgens hebben leden van de Oranjevereniging voorrang op niet-leden en houdt men ook rekening met deelnemers die eerder hebben deelgenomen.

voorinschrijving

De voorinschrijving start op 1 maart en stopt op 31 maart. Na deze datum wordt door de organisatie een inventarisatie gemaakt over het aantal aanvragen en het aantal plaatsten en of in alle gevallen aan de inschrijvingsvoorwaarden is voldaan.
De handhaving van de openbare orde geschiedt door de Gemeente Oegstgeest. De handhavers hebben vanuit hun wettelijk gezag de mogelijkheid om deelnemers te weigeren en of te verwijderen.

gebied

Het vrijmarktgebied bestaat uit de volgende straten (beide zijden) Spaargarenstraat vanaf de De Kempenaerstraat tot en met de kruising met de Duivenvoordestraat, Duivenvoordestraat, Juffermansstraat tot aan de kruising met de Emmalaan, Emmalaan vanaf de Juffermansstraat, Sportmanstraat, Terweeweg van de kruising met de Duivenvoordestraat tot aan de kruising met de Hofdijck, Lijtweg aan de enkele zijde van het Dorpscentrum tot aan de Rabobank. Er wordt mogelijk gebruik gemaakt van het blok prinses Irenelaan, Prinses Beatrixlaan, mogelijk van de Marijkelaan even en oneven zijde en mogelijk van de Prins Hendriklaan tot aan de kruising met de Koninginnelaan. Dit hangt mede af van het aantal inschrijvingen.
In de periode van 1 maart tot en met 30 maart kunnen gezinnen die aan de kindervrijmarkt willen deelnemen zich inschrijven via www.kindervrijmarktoegstgeest.nl. Alleen dat ingevulde formulier wordt geaccepteerd.

Het aantal plaatsen is beperkt er is een maximum. Pas na 30 maart worden plaatsen toegewezen. Aanmeldingen die na 30 maart worden ontvangen, worden indien nog mogelijk en op volgorde van binnenkomst van een perceelnummer voorzien.

De verantwoordelijkheid van de Kindervrijmarkt ligt bij de gemeente Oegstgeest. Aan de Oranjevereniging is verzocht medewerking te verlenen aan de organisatie en uitvoering. Het inschrijfgeld wordt gebruikt voor het bekostigen van de organisatie.
Verenigingen kunnen ook via het inschrijfadres hun interesse kenbaar maken. Hierna wordt met hen contact opgenomen.

www.kindervrijmarktoegstgeest.nl


Meedenken over regionale samenwerking

regio n De gemeentebesturen van Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude praten al ruim een jaar over nauwere samenwerking.

Op dinsdagavond 7 maart krijgen de burgers uit de betrokken gemeenten de kans om mee te denken over hoe die samenwerking eruit moet gaan zien. Er wordt dan een symposium georganiseerd in Corpus waarbij iedereen welkom is.

Alle vormen van samenwerking zijn nog mogelijk en diverse vormen worden nu onderzocht. Afgesproken is wel dat er voor de zomer een keuze wordt gemaakt met welke samenwerkingsvorm de gemeentebesturen verder gaan. Want het is al wel duidelijk dat het in de toekomst mogelijk moet zijn op regionaal niveau besluiten te nemen en uit te voeren.

Het symposium van 7 maart heeft als titel 'Krachten vereniging! Waarom en hoe?'. Inwoners, bedrijven, instellingen en partners uit de Leidse regio zijn daarvoor uitgenodigd. De avond begint om 19.30 uur, de inloop is vanaf 19.00 uur. Aanmelden (uiterlijk 2 maart) kan via www.leidseregio2027.nl.