De jarige met locoburgemeester Wendelien Tönjann en Marente-manager Karin Bosch. | Foto Willemien Timmers
De jarige met locoburgemeester Wendelien Tönjann en Marente-manager Karin Bosch. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Felicitaties voor mevrouw Keijzer-van der Heiden: 106 jaar

verjaring n Op vrijdag 24 februari was er alle reden voor een feestje in de koffiekamer van zorgcentrum Marente, locatie Van Wijckerslooth. De oudste inwoner van Oegstgeest, mevrouw Keijzer, heeft de spectaculaire leeftijd van 106 jaar bereikt.

Door Wim van Tuijl

Locoburgemeester Wendelien Tönjann was namens de gemeente aanwezig om haar een fraai boeket bloemen te overhandigen. "Dit is de dag dat u de gedenkwaardige leeftijd van 106 jaar heeft bereikt. Wij wensen u, samen met iedereen die u dierbaar is, een goede periode in voorspoed toe," luidde de verjaardagswens op de bijbehorende brief.

"Wat een rijkdom dat u in een zo goede mentale conditie deze leeftijd mag bereiken; en u ziet er ook nog zo goed uit," verwoordde de locoburgemeester toen deze haar feliciteerde. Op tafel stond een grote taart met daarop haar leeftijd. "Wat zou het leuk zijn geweest als er 106 brandende kaarsjes op hadden gestaan," grapte Wendelien Tönjann. De vitale jarige praatte in ongedwongen sfeer met de locoburgemeester.
Mevrouw Keijzer is geboren in Oostendorp, gelegen nabij Elburg. Ze verhuisde naar Sassenheim en werd bij de familie Moolenaar kinderjuffrouw en huishoudelijke hulp. "Ik ontmoette een buurjongen, Wim Keijzer. De liefde van mijn leven, en dat leidde in 1936 tot een huwelijk. We werden ouders van twee zonen en drie dochters. Helaas is één zoon overleden," vertelde ze. Het gezin is nu uitgebreid met 16 kleinkinderen en 24 achterkleinkinderen. Het echtpaar heeft lange tijd in Sassenheim en daarna in Lisse gewoond. Na een huwelijk van 65 jaar overleed haar echtgenoot en verhuisde ze terug naar Sassenheim. Op 103-jarige leeftijd kwam door een ongelukkige breuk van haar heup een einde aan het zelfstandig wonen en werd ze gehuisvest in Van Wijckerslooth. Ze zei het in Van Wijckerslooth goed naar haar zin te hebben en bezoekt activiteiten, zoals de wekelijkse kerkdienst op zondagmiddag, bloemschikken en Rummikub. Dat speelt ze graag. "En ze wint vaak," voegt een dochter toe. "Ik verveel me zeker niet. Er komt geregeld bezoek. Bovendien lees ik elke dag het Leidsch Dagblad, want ik wil graag op de hoogte van blijven van wat zich afspeelt."
Hoogtepunten in haar leven zijn de huwelijksdag en de geboorte van de kinderen. De jarige benadrukte een fijn gezinsleven te hebben gehad. "Wat het geheim is van zo oud worden? Tja, het overkomt je. Wel sta ik positief in het leven en kijk naar wat ik wel heb. Dan krijg ik gevoelens van dankbaarheid," zei ze tot slot. De volgende dag vierde ze haar verjaardag op grootse wijze met de hele familie in Partycentrum De Oude Tol in Sassenheim.