Koffie in het jagershuis, de voormalige kapel, op het landgoed Oud-Poelgeest. Tweede van rechts Floor Duiker.
Koffie in het jagershuis, de voormalige kapel, op het landgoed Oud-Poelgeest. Tweede van rechts Floor Duiker. Foto: Wil van Elk

Vrijwilligers Oud-Poelgeest

Snoeien n Een enthousiaste groep van bijna veertig vrijwilligers is volop actief in het Bos van Oud-Poelgeest met snoeien, onderhoud en nieuwe aanplant.

Tekst en foto: Wil van Elk

Het begon een jaar of vijf geleden met de Rotary in het Bos van Wijckerslooth waarbij de hulp werd ingeroepen van het Wellantcollege. Floor Duiker was daar toen als praktijkbegeleider nauw bij betrokken. "Oud-Poelgeest was ook dringend aan onderhoud toe en na een oproep in de Oegstgeester Courant ging het al vrij snel hier ook van start."

Hennie Völker-Dieben, voormalig voorzitter van de stichting Erfgoed Oud-Poelgeest, is zelf ook werkzaam als vrijwilligster: "We hebben een avond georganiseerd in de Drakenzaal, en al spoedig konden we aan de slag met een grote groep vrijwilligers". De groep werkt volgens een strak rooster

Sombrero

De vrijwilligers drinken koffie tijdens de pauzes in het jagershuis aan de rand van het terrein nabij de Kwaakbrug. Er is deze keer appeltaart bij en al snel wordt er een anekdote verteld. "Er stonden appelbomen op het terrein en de opdracht was om te snoeien zodat je door de kruinen een hoed kon gooien. Het gebeurde iets te grondig, want na de snoeibeurt kon er met gemak een sombrero doorheen! Dat leverde in het volgende seizoen veel appels op en daar hebben we heerlijke appeltaart van gemaakt." De groep vrijwilligers is een gemĂȘleerd gezelschap. Op de vraag of ze inmiddels eelt op de handen hebben wordt lachend gereageerd: "Daar hebben we handschoenen voor!"

Samen met de specialisten van Hoek Hoveniers zijn zeventien monumentale eiken onder handen genomen. "We halveren de kruinen door de takken gecontroleerd af te breken. Dat is goed voor de bomen," vertelde Floor Duiker. Hij is van huis uit hovenier en werd in die hoedanigheid sinds 2001 steeds meer betrokken als praktijkbegeleider bij het Wellantcollege. Met zijn expertise is de vrijwilligersgroep voortvarend aan de slag in het Bos van Oud-Poelgeest. Op de plek van een gesneuvelde beuk is een grootbladige linde geplant en op meerdere plekken prunussen. Ze hebben ook rododendrons geplant.


Aanlijngebod Klink beperkt aangepast

politiek n Op dinsdag 21 februari nam het college van B&W een besluit over de ingediende zienswijzen over het nieuwe plan van recreatiegebied de Klinkenbergerplas.

Deze zienswijzen hebben tot aanpassingen geleid op het ontwerp en het gebruik van de plas, zo laat de gemeente weten. Het aanlijngebod voor honden is aangepast tussen 1 oktober en 1 april op het pad vanaf het strand achter de natuurspeelplaats naar de parkeerplaats. Daar mag de hond buiten het seizoen los. Bij de kleine plas blijft de nadruk op biodiversiteit. Op het pad direct langs de kleine plas is de hond alleen aangelijnd welkom. Verantwoordelijk wethouder Jos Roeffen: "De Klinkenbergerplas is er voor iedereen. Recreanten, natuurliefhebbers en zeker ook hondenbezitters. We hebben lang gezocht naar het juiste evenwicht tussen verschillende wensen van gebruikers. Loslopende honden gaan niet goed samen met kwetsbare natuur of spelende kinderen. Door een extra hek te plaatsen tussen dit pad en de natuurspeelplaats, maken we het loslooprondje buiten het seizoen alsnog mogelijk."

Het Platform Hondenvrienden laat in een persbericht weten 'verbijsterd te zijn over de 'handreiking' van de gemeente Oegstgeest'. "De gemeente wijzigt een stukje aanlijngebod, maar verder wordt er een permanente aanlijnplicht ingevoerd. Dat is een enorme verslechtering ten opzichte van de huidige situatie. Al tientallen jaren kunnen mensen overal in het gebied wandelen met loslopende honden."
"Feit is dat er bij de Kleine Plas een permanente aanlijnplicht gaat komen, die er nu niet is," stelt Brenda Filippo, woordvoerder van Platform Hondenvrienden. Ook bij een omvangrijk deel van de Grote Plas dienen wandelaars hun viervoeters twaalf maanden per jaar aan te lijnen. "Onnodig, buitenproportioneel en diep triest dat de gemeente deze keuze maakt."

Het collectief van duizenden hondeneigenaren en sympathisanten uit onder andere Oegstgeest en Teylingen strijdt al ruim een jaar voor behoud van het losloopgebied.
Wandelaars met een hond vormen verreweg de grootste gebruikersgroep. "De gemeente Oegstgeest erkent dat, maar zegt met de herinrichting andere, nieuwe gebruikers te willen lokken. Tot dusver geeft ze geen antwoord op de vraag wie dat zijn", vertelt Filippo. "Het blijft onbegrijpelijk dat de gemeente zo hardnekkig vasthoudt aan aanlijnen op het verharde pad in de herfst en de winter. Ook na de herinrichting zijn er dan nauwelijks andere recreanten dan wandelaars met loslopende honden. We lopen er altijd, door wind en weer."

verborgen agenda

De gemeente heeft eerder gezegd dat de voorgestelde permanente aanlijnplicht is voortgekomen uit de Klankbordgroep Klinkenbergerplas. "Dat is feitelijk onjuist. Het kwam pas op tafel in het voorlopig ontwerp dat de gemeente presenteerde. Diverse gebruikersgroepen hebben hierover inmiddels hun beklag gedaan bij zowel het college als de gemeenteraad," vertelt Filippo. De hondenvrienden nemen het de gemeente kwalijk dat zij niet vanaf het begin open kaart heeft gespeeld. "Terugkijkend kunnen we niet anders concluderen dan dat er sprake was van een verborgen agenda.''

moed

Hoewel het vertrouwen in de gemeente een nieuw dieptepunt heeft bereikt, geeft Platform Hondenvrienden de moed nog niet op. "We hopen dat de politiek de redelijkheid inziet van de omzetting van de permanente aanlijnplicht naar zes maanden aanlijnen," zegt Filippo. De gemeenteraad bespreekt de kwestie in de commissie Ruimte van 16 maart, en kan haar wensen en bedenkingen uiten in de raadsvergadering van 30 maart. Het college verwacht het ontwerp in april 2017 definitief vast te stellen.