Zuid-Afrikaans keramiek. | Foto Hans Twilt
Zuid-Afrikaans keramiek. | Foto Hans Twilt Foto: Hans Twilt

Afrikaans keramiek in de Wereldwinkel

fairtrade n In de ateliers van het Zuid-Afrikaanse Porcupine Ceramics worden keramische kunstwerken en gebruiksvoorwerpen gemaakt. Deels volgens het 'gewone' bakproces, deels volgens het bijzondere raku-procedé. De werkwijze en verhandeling zijn fairtrade gecertificeerd.

In de heuvels langs de Zuid-Afrikaanse zuidkust, in de buurt van Plettenbergbaai, is het elke dag, jaarrond, rond de 20-25 graden. Toch wordt vlak bij Kurland Estate het vuur regelmatig flink opgestookt. In de ateliers van Porcupine Ceramics worden keramische kunstwerken en toegepaste kunst gemaakt. Dierfiguren en andere sculpturen, vazen, (sier)borden, kandelaars, zelfs kleurrijke waskommen verlaten de werkplaats. (Foto: Hans Twilt)

Veelzijdige collectie

Lokale kunstenaars en ambachtslieden, zowel mannen als vrouwen, worden door de onderneming opgeleid en begeleid. Samen werken ze, als team, aan hun creaties. De motieven en kleuren zijn duidelijk geïnspireerd door de Afrikaanse cultuur en natuur. Een deel van de collectie is gebakken volgens de eeuwenoude, bewerkelijke rakutechniek, afkomstig uit Japan. Dit zorgt voor het karakteristieke craquelé-uiterlijk van de werkstukken.

Vrijwilligers

De Wereldwinkel is een professionele organisatie die draait op zo'n 35 vrijwilligers. Nieuwe mensen zijn weer van harte welkom. Informatie op http://www.wereldwinkeloegstgeest.nl/personeel.