Vorig jaar won schaakclub Oegstgeest ’80 de clubprijs. Op de foto vlnr Fred Slingerland, Duleen van Gunsteren en Ed Wagemans.  | Foto PR
Vorig jaar won schaakclub Oegstgeest ’80 de clubprijs. Op de foto vlnr Fred Slingerland, Duleen van Gunsteren en Ed Wagemans. | Foto PR Foto:

77e Noteboomtoernooi in zalen Corpus

schaken n Ook in 2017 organiseert het Leidsch Schaakgenootschap (LSG) het vertrouwde weekendtoernooi met zes ronden Zwitsers, het 'Open' toernooi.

Het 77e Noteboomtoernooi begint op vrijdag 24 februari. Locatie is opnieuw de fraaie conferentiezaal van museum Corpus. Nieuw is dat er in het dit toernooi ook het 'Noteboom light' gespeeld kan worden, met een knipoog naar het verleden. Naast het bekende 6-rondig toernooi in drie groepen (A,B,C) worden er dit jaar 4-kampen aangeboden: drie partijen in drie dagen. De 4-kampen zijn alleen toegankelijk voor senioren (50+) en worden ingedeeld op speelsterkte.

Dit jaar is topschaker Anish Giri aanwezig

Tijdens het toernooi wordt er 1.40 uur gerekend voor een hele partij plus tien seconden per zet vanaf zet één.

clubprijs

Ieder jaar looft de organisatie ook een clubprijs uit. Hiervoor moet een club met minimaal vier deelnemers meedoen. De vier beste scores worden bij elkaar opgeteld. Vorig jaar won schaakclub Oegstgeest '80 (vanwege het sluiten van De Rode Leeuw spelend in Denksportcentrum Leiden) clubprijs. Ook dit jaar is de club weer van de partij.

topschaker

Bijzonder is dit jaar de aanwezigheid van topschaker Anish Giri. op zaterdagavond houdt hij vanaf 19.00 een simultaanoptreden op dertig borden. Tien daarvan zijn voor jeugdspelers (tot en met 18 jaar). Zij betalen niets. De twintig senioren betalen twintig euro voor hun stoeltje. Naast de deelnemers maakt Stichting Topsport Leiden deze simultaan mogelijk.
Behalve in een simultaan spelen is het mogelijk om Giri uit te dagen voor een snelschaakpartij, na afloop van de simultaan (vanaf ongeveer 22.00 uur). Speeltempo is drie minuten tegen twee voor Anish.

Verder signeert Anish enkele exemplaren van zijn boeken: My Junior Years in 20 games, en After Magnus.

"Sommige mensen denken dat het makkelijk is om remise te maken tegen Anish – ik daag ze graag uit om het eens te proberen! Zaterdag 25 februari, aanvang 19.00 uur, in de lounge naast de speelzaal," aldus Rudy van Wessel van de organisatie.

Meer informatie op www.lsg-leiden.nl/noteboom.