De keuken in het Herinneringsmuseum. | Foto PR
De keuken in het Herinneringsmuseum. | Foto PR Foto:

Platform Kunst, Cultuur en Erfgoed IV

ontmoeting n Het Platform voor Kunst, Cultuur en Erfgoed in Oegstgeest is een 'ontmoetingsplaats' voor zo'n twintig mensen en organisaties die zich inzetten voor kunst, cultuur en erfgoed in Oegstgeest. De deelnemers zijn van heel verschillende komaf: variƫrend van Bibliotheek en Dorpscentrum tot Rockschool en gedreven particulieren en ondernemers. Komende weken stellen de platformleden zich in deze rubriek voor.

In maart 2012 is het Herinneringsmuseum in Oegstgeest geopend, gevestigd in Rustenborch. Het museum is ingericht in de stijl van de jaren '30 - '40 en men kan er herinneringen ophalen en elkaar ontmoeten.

De plek is zeker ook bedoeld voor personen die een vorm van Alzheimer hebben. Men treft herinneringen aan het dagelijks leven van lang vervlogen tijd. Bewoners die nog nauwelijks praten, worden ineens in het museum spraakzaam. Zij zien voorwerpen die voor hen herkenbaar zijn en delen dit met een medebezoeker. Telkens komen verhalen los. Het museum wordt volledig gerund door vrijwilligers en is zes dagen in de week geopend van 14.00 tot 16.30 uur.
De vrijwilligers zorgen ervoor dat het museum open is, dat groepen ontvangen worden en de inrichting verzorgd wordt. Ook vormen zij een geduldig luisterend oor. Daarnaast begeleiden zij maatschappelijke stages, waarbij jongeren met ouderen in contact worden gebracht.

Het gratis museum zal zich telkens aanpassen aan de behoeften van de bezoekers. Er wordt nagedacht over een toekomstige uitbreiding.

"Als Herinneringsmuseum zijn wij verheugd deel uit te kunnen maken van het Platform Kunst, Cultuur en Erfgoed. Het is in het belang van de bewoners van Oegstgeest dat dit platform in het leven is geroepen om initiatieven te ontplooien en gezamenlijke activiteiten te organiseren. Hierdoor kunnen bijzondere en onverwachte evenementen ontstaan."