Afbeelding
Foto: Wil van Elk

Raad gunt wethouder blessuretijd voor creëren integrale Sportnota

politiek n Afgelopen donderdag stond de Oegstgeester Sportnota op de agenda voor de commissie Burger.

Door Willemien Timmers

Zoals afgelopen week in de Oegstgeester Courant te lezen was, wilde de wethouder Sport, Marien den Boer, de sportnota in tweeën knippen, en het visiedeel los van de financiële aspecten bespreken. Dit om tijd te creëren om met de Oegstgeester Sportfederatie (OSF) te komen tot een samen gedragen stuk voor wat betreft de financiën. Mede omdat het opstellen van de nota nu al zo lang duurt, is de communicatie tussen OSF en gemeente al enkele keren spaak gelopen. Nu lijken beide partijen elkaar weer te vinden.

Het voorstel van de wethouder om donderdag alleen de visie op sport in Oegstgeest te bespreken, en de financiën daarbij buiten beschouwing te laten, kon in de commissie niet op veel steun rekenen. Ook OSF-voorzitter Sven de Ruijter sprak in de vergadering liever het totale document als co-creatie verder af te maken. "Wij hebben liever een verlenging, dan dat we de wedstrijd nu al verliezen."
Tim van Tongeren (Progressie Oegstgeest) was het daarmee eens. "Als we nu stevige ambities zouden uiten, zouden de financiën daar dan op aangepast worden? En hoe moeten de inwoners van Oegstgeest daarmee omgaan? Als wij grote ambities uiten, wekken we verwachtingen."
Ook Karin Rosdorff (Hart voor Oegstgeest) sloot zich daarbij aan. "Ik heb er moeite mee de beide elementen los van elkaar te zien, zéker omdat het stuk dat nu voorligt niet in co-creatie is gemaakt, terwijl dat wel de bedoeling was. Daarbij zie ik weinig in de nota terug van een eerdere motie uit 2013, waarin de raad pleitte voor een rechtvaardiger en meer gedifferentieerde verdeling van subsidiemiddelen."

"Als je nog geen financieel plaatje hebt, kun je niets over de inhoud zeggen," sprak ook Sandra Mroseck van Lokaal. "Het is beter om terug naar de tekentafel te gaan en bij de raad terug te komen met een integraal stuk."

Het CDA steunde zijn wethouder in het voorstel de financiën los te behandelen. Zij noemden het een 'goed signaal' dat er in ieder geval voortgang in zit. De VVD noemde het niet bespreken van het stuk 'jammer maar begrijpelijk'. "We gunnen u de tijd."

D66 liet bij monde van Elfred Bus weten ronduit teleurgesteld te zijn in hoe het proces is verlopen. "De wethouder heeft op het gebied van co-creatie helaas geen echte stappen kunnen zetten. De sportnota had het voorbeeld van samenwerking met de inwoners van Oegstgeest moeten worden. Daarbij horen ambities en financiën bij elkaar. Ik hoop dat de integrale sportnota die we later dit jaar te zien krijgen er één van co-creatie tussen OSF en gemeente is. Pak samen de kans. Wethouder, doe uw huiswerk, dan zullen wij het stuk straks met gejuich en vlaggetjes ontvangen."


Uiteindelijk waren alle fracties het erover eens dat voor de besluitvorming een integrale sportnota noodzakelijk is met aandacht voor ambities én financiën. Vanuit alle partijen werd overigens waardering geuit voor de inzet en constructieve houding vanuit de Oegstgeester Sport Federatie.


Actualiteit in lezing De Tegenaanval

lezing n Zondag 19 februari is er een lezing naar aanleiding van het boek De Tegenaanval van Oegstgeestenaar Henk Bussemaker.

Mede-auteurs Janet van Klink en Jan Maarten Doorman (kleinzoon van Karel Doorman) laten aan de hand van uniek beeldmateriaal zien wat er december 1941 plaatsvond in de Javazee. De vader van Henk Bussemaker, Anton Bussemaker, is onderzeeboot-commandant op O-16 in de slag op de Javazee een belangrijke rol speelde. Het boek is ook actueel omdat minister Jet Bussemaker (dochter- en kleindochter van) op dit moment in Indonesie is om te praten over het onderzoek naar verdwenen oorlogswrakken waaronder waarschijnlijk ook die van haar opa.

De lezing vindt plaats vanaf 15.00 uur in Dorpscentrum Oegstgeest.
Kaarten à 5.00 euro zijn te koop bij de Rijnlandse Boekhandel of te reserveren via info@rijnlandseboekhandel.nl


Fietspad Oegstgeesterweg

verkeer n Zowel vanaf de Laan van Oud Poelgeest, als vanaf de Warmonderweg, kun je via de rotonde de Oegstgeesterweg op richting Leiden. De weg is eind vorig jaar gerenoveerd en strak opgeleverd.

Aan de rechterkant is het fietspad langs de Leidse Hout en de voetbalvelden in de Kikkerpolder twee richtingen op. Aan de overkant, langs het bos van Oud-Poelgeest en de Ezelenweide waar de ijsbaan ligt, is het eenrichtingsverkeer voor fietsers. Veel fietsers trekken zich daar echter niets van aan en rijden tegen het verkeer in richting de ijsclub waar in het clubgebouw ook de Milieu Educatie Centrum (MEC) Oegstgeest haar activiteiten houdt. Ze fietsen er dus niet alleen als er kan worden geschaatst. Verontruste burgers vragen zich niet alleen af waarom het daar niet tweerichtingsverkeer is, maar zouden het uit veiligheidsoverwegingen op prijs stellen als het alsnog tweerichtingsverkeer wordt zoals het na de Ezelenweide ook al is. (WvE)