Café de Gouwe, het enige café in Oegstgeest, is een van horecabedrijven dat is gecontroleerd. | Foto Wil van Elk
Café de Gouwe, het enige café in Oegstgeest, is een van horecabedrijven dat is gecontroleerd. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Alcoholcontroles gemeente Oegstgeest vlot verlopen

controles n De gemeente Oegstgeest is sinds 2013 verantwoordelijk voor het toezicht op de Drank- en Horecawet. Een voorgeschiedenis van controles is er niet, dus de gemeente besloot om de Basiscontroles Drank- en Horecawet projectmatig aan te pakken.

Door: Wil van Elk

De twee gemeentelijke opsporingsambtenaren van de gemeente Oegst&sh;geest, zij hebben een opleiding tot drank- en horeca inspecteur gevolgd, hebben de hercontroles uitgevoerd; 76 basiscontroles bij 76 lokaliteiten, onderverdeeld in horecabedrijven zoals restaurants, cafés en snackbars, slijterijen en paracommerciële instellingen zoals sportverenigingen. In totaal zijn er 39 basiscontroles uitgevoerd bij horecabedrijven, 29 basiscontroles bij paracommerciële instellingen en 8 basiscontroles bij slijterijen.

In vijf lokaliteiten vinden geen activiteiten meer plaats en vervalt de vergunning. Bij de meeste lokaliteiten ontbrak de zichtbare leeftijdsgrensaanduiding. Na het aanbrengen van de bij de waarschuwing meegestuurde sticker waren vrijwel alle overtredingen beëindigd. In acht gevallen stond het terras niet op de vergunning en zeven keer ontbrak een geldige vergunning. Zes keer was er geen leidinggevende aanwezig. Een keer betrof het de verkoop op een plek waar alleen sport werd bedreven.

Bij de eerste controle waren er 52 overtredingen in 35 lokaliteiten; 31 in horeca, achttien bij paracommerciële instellingen en drie in slijterijen. Dertig instellingen hebben binnen de hersteltermijn de problemen verholpen. Vijf instanties hebben een 'vooraankondiging handhavend optreden' ontvangen over zeven overtredingen. Na een tweede controle is er een boete uitgedeeld omdat er geen leidinggevende aanwezig was. Ook dit is inmiddels verholpen.

De gemeente is tevreden en heeft meer inzicht gekregen. Het vergunningenbestand is bijgewerkt en de exploitanten weten meer over de regels. Over een jaar of vijf is weer een controle. De gemeente kreeg verder de aanbeveling om op de website de regels te verduidelijken.